- Tepki
- 17
GKE'nin Etkin Olduğu Tüm Projelerde Cloud DNS API Otomatik Olarak Etkinleştirilecek
GKE'nin Etkin Olduğu Tüm Projelerde Cloud DNS API Otomatik Olarak Etkinleştirilecek
Google, Kubernetes Engine (GKE) hizmetinin etkin olduğu tüm projelerde Cloud DNS API'yi otomatik olarak etkinleştireceğini duyurdu. Bu adım, GKE kullanıcılarının DNS kayıtlarını yönetmelerini ve güncellemelerini daha da kolaylaştıracak.
GKE, Google'ın Kubernetes için yönetilen bir hizmetidir ve kullanıcıların uygulamalarını, depolama kaynaklarını ve hesaplamayı otomatik olarak ölçeklendirmelerine ve yönetmelerine olanak tanır. Cloud DNS API, kullanıcıların DNS kayıtlarını yönetmelerine olanak tanır.
Google'ın duyurusuna göre, Cloud DNS API artık GKE kullanıcılarının doğrudan kullanabileceği bir hizmet haline gelecek. Kullanıcıların Cloud Console üzerinden DNS kayıtlarını yönetmelerine gerek kalmadan, GKE üzerinde çalışan uygulamaları için DNS kayıtlarını yönetmeleri mümkün olacak.
Bu değişiklik, GKE kullanıcılarının DNS yönetimini kolaylaştırırken, aynı zamanda güvenlik ve performans açısından da faydalar sağlayacaktır. Kullanıcıların DNS kayıtlarını doğrudan GKE üzerinde yönetmeleri, DNS kayıtlarının güncellenmesi sırasında yaşanabilecek hataları azaltabilir ve uygulama performansını artırabilir.
Google, bu değişikliğin GKE kullanıcılarına yarar sağlayacağına inanıyor ve Cloud DNS API'nin GKE ile entegrasyonunu daha da güçlendirmeye devam edeceğini belirtiyor. Bu adımın, Google'ın müşterilerine daha iyi bir hizmet sunmak için attığı bir adım olduğu açıklandı.
GKE ve Cloud DNS Entegrasyonunu Doğru Yorumlamak
GKE kullanan ekipler için DNS yönetimi yalnızca alan adı kaydı eklemek değildir. Servis keşfi, yük dengeleme, ortam ayrımı, sertifika yenileme ve kesintisiz dağıtım süreçleri DNS kararlarıyla doğrudan ilişkilidir. Cloud DNS API'nin projelerde kullanılabilir hale gelmesi, bu süreci otomasyonla daha yönetilebilir kılar.Bu haberin asıl değeri geliştirici deneyiminde ortaya çıkar. Ekip, manuel DNS değişikliği beklemek yerine deployment sürecine kontrollü DNS adımlarını ekleyebilir. Ancak otomasyon yanlış yapılandırılırsa hatayı da hızlı yayar. Bu yüzden yetki, kayıt türü ve rollback planı net olmalıdır.
Operasyon Ekibi İçin Kontrol Listesi
- Yetki sınırı: DNS değiştirebilen servis hesapları minimum izinle çalışmalıdır.
- Kayıt türleri: A, AAAA, CNAME ve TXT kayıtlarının hangi ortamda kullanılacağı belgelenmelidir.
- TTL stratejisi: Yayına alma ve rollback dönemlerinde TTL değeri bilinçli seçilmelidir.
- Ortam ayrımı: Dev, staging ve production DNS adları karıştırılmamalıdır.
- Log takibi: DNS değişiklikleri kimlik, zaman ve kaynak bazında izlenmelidir.
Dağıtım Senaryosu
Bir ekip yeni GKE servis sürümünü yayına alacaksa önce staging alan adında test yapmalıdır. Sağlık kontrolleri, sertifika durumu, yönlendirme ve cache davranışı doğrulanır. Production geçişinde TTL düşük tutulmuşsa hata halinde eski kayda dönüş daha hızlı olur.Kritik servislerde DNS değişikliği tek başına yeterli değildir. Uygulama health check, ingress kuralı, load balancer durumu ve SSL sertifikası aynı değişiklik paketinde kontrol edilmelidir. Aksi halde DNS doğru görünse bile kullanıcı hatalı hedefe gidebilir.
Riskleri Azaltan Süreç
DNS otomasyonu için değişiklik onayı gerekir. Terraform, Cloud Build veya benzer bir akış kullanılıyorsa pull request içinde hangi kayıtların değişeceği açıkça görünmelidir. Değişiklik sonrası otomatik doğrulama komutu çalıştırılmalı ve beklenen IP/host eşleşmesi kayda geçmelidir.Ekip ayrıca acil durum notu hazırlamalıdır. Yanlış kayıt yayına alınırsa kim geri alacak, hangi komut kullanılacak, TTL nedeniyle ne kadar beklenebilir ve kullanıcı iletişimi nasıl yapılacak? Bu sorular olay anında değil, dağıtım öncesinde cevaplanmalıdır.
Altyapı Koduyla Yönetim
Cloud DNS kayıtları büyüyen sistemlerde panelden elle değiştirilmemelidir. Terraform veya benzer altyapı kodu yaklaşımıyla zone, kayıt ve yetki değişiklikleri versiyonlanabilir. Böylece kim neyi değiştirdi sorusu log ve commit geçmişi üzerinden cevaplanır.Bu yaklaşım özellikle GKE ortamlarında önemlidir. Ingress, servis, sertifika ve DNS kaydı ayrı ekiplerin elinde kalırsa yayın anında kopukluk yaşanabilir. Altyapı kodu, değişiklikleri tek plan içinde görmeyi sağlar. Ancak bu planın üretim ortamına uygulanması yine onay sürecinden geçmelidir.
Kesinti Senaryosu
Yanlış DNS kaydı yayına alındığında kullanıcılar birkaç dakika içinde hatalı hedefe yönlenebilir. Bu durumda önce değişiklik dondurulur, sonra son sağlıklı kayıt bilgisi geri yüklenir. TTL yüksekse yayılımın düzelmesi zaman alabilir; bu yüzden kritik geçişlerde TTL önceden düşürülür.Kesinti sonrası olay notu hazırlanmalıdır: değişiklik neydi, hangi kontrol eksikti, kim fark etti, geri dönüş kaç dakika sürdü ve tekrarını önlemek için hangi kontrol eklendi? Bu not suçlu aramak için değil, operasyon kalitesini yükseltmek için tutulur.
Güvenlik Boyutu
DNS yönetimi güvenlik konusudur. Yetkisiz biri kayıt değiştirebilirse trafiği farklı sunucuya yönlendirebilir, e-posta kayıtlarını bozabilir veya doğrulama TXT kayıtlarını manipüle edebilir. Bu nedenle servis hesapları, insan kullanıcılar ve CI/CD erişimleri ayrı ayrı denetlenmelidir.Zone değişiklikleri için uyarı kurulması faydalıdır. Production alan adında beklenmeyen kayıt eklenirse ekip bildirim almalıdır. Basit alarm bile yanlış yapılandırmanın uzun süre fark edilmeden kalmasını önler.
Çoklu ekiplerde DNS sahipliği yazılı olmalıdır. Uygulama ekibi servis adını, altyapı ekibi zone yönetimini, güvenlik ekibi erişim politikasını, ürün ekibi de kesinti iletişimini bilir. Bu ayrım net değilse küçük bir kayıt değişikliği bile uzun toplantılara dönüşür.
Cloud DNS kullanımı ayrıca maliyet ve kota açısından da izlenmelidir. Büyük ölçekte sık kayıt değişikliği yapan sistemlerde API limitleri, yetki hataları ve gereksiz zone çoğalması kontrol edilmelidir. Düzenli temizlik yapılmazsa eski ortamların DNS kayıtları canlı sisteme benzer isimlerle kalabilir.
DNS değişiklikleri kullanıcıya görünmeyen ama etkisi büyük işlemlerdir. Bu yüzden yayın takviminde uygulama sürümüyle birlikte DNS adımı da ayrı satır olarak görünmelidir. Kontrol listesinde zone adı, kayıt tipi, eski değer, yeni değer, TTL ve geri dönüş komutu yer alırsa hata ihtimali ciddi biçimde azalır.
Özellikle gece veya hafta sonu yapılan yayınlarda sorumlu kişi ve iletişim kanalı önceden belirlenmelidir. DNS kaynaklı bir kesinti fark edildiğinde ekip kimin karar vereceğini bilirse geri dönüş süresi kısalır.
Kritik alan adları için düzenli tatbikat da yapılabilir. Test ortamında sahte bir DNS hatası oluşturup geri dönüş komutunu denemek, gerçek olayda ekibin daha sakin hareket etmesini sağlar.
Bu pratik, küçük ekiplerde bile kesinti süresini azaltır.
Tatbikat sonucu da yayın notlarına eklenmelidir.
Ayrıca sorumlu ekip mutlaka imza atmalıdır.
SSS
- Cloud DNS API neden önemli? DNS değişikliklerini otomasyon ve denetlenebilir süreç içine almayı kolaylaştırır.
- Her GKE projesinde otomasyon şart mı? Küçük projelerde manuel yönetim olabilir; büyüyen sistemlerde otomasyon daha güvenlidir.
- TTL kaç olmalı? Yayın öncesi ve rollback ihtiyacına göre belirlenir; tek sabit değer yoktur.
- Servis hesabına tam yetki verilmeli mi? Hayır. Sadece gerekli zone ve işlem izinleri verilmelidir.
- DNS değişikliği nasıl doğrulanır? `dig`, health check, sertifika kontrolü ve uygulama logları birlikte izlenir.
İç Bağlantılar
- https://dijitalpusula.net/konu/basl...net-uygulamalari-icin-temel-bir-yapi-tasi.50/
- https://dijitalpusula.net/konu/api-entegrasyonlari-web-uygulamalarinda-guclu-bir-arac.51/
- https://dijitalpusula.net/konu/adim-adim-seo-hiz-guvenlik-guncel.505/
Dış Kaynak
https://docs.cloud.google.com/dns/docs/apis — Cloud DNS API ve referans dokümantasyonu.Özetle
GKE tarafında DNS otomasyonu hız sağlar; güvenli olması için yetki sınırı, TTL stratejisi, kayıt doğrulaması ve geri dönüş planı birlikte tasarlanmalıdır.Güncelleme: 2026-06-15
Kenar (edge) ile hız — akıllı önbellekleme ve dağıtım
Ekli dosyalar
Moderatörün son düzenlenenleri: