Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
Şebnem Paker, 1977 yılında İstanbul’da doğan Türk şarkıcı, gitarist ve müzik eğitimcisidir. Türkiye’yi Eurovision Şarkı Yarışması’nda iki kez temsil etmiş; özellikle 1997’de seslendirdiği “Dinle” ile elde ettiği üçüncülük sayesinde geniş kitlelerce tanınmıştır.

Eğitimi ve Müziğe Başlangıcı​

Paker, 1992–1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Klasik Gitar Bölümünde eğitim gördü. Daha sonra Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Şan Bölümüne devam etti ve 2000 yılında mezun oldu.

Klasik gitar ve şan eğitimi, sahne çalışmalarının temelini oluşturdu. Kariyerinin ilerleyen döneminde müzik eğitimciliğine yönelerek farklı okullarda öğretmenlik yaptı.

Eurovision Serüveni​

Şebnem Paker, Türkiye’yi ilk kez 1996 Eurovision Şarkı Yarışması’nda “Beşinci Mevsim” adlı şarkıyla temsil etti ve yarışmayı 12. sırada tamamladı.

1997’de Grup Etnik ile yeniden Türkiye temsilcisi oldu. Dublin’de düzenlenen yarışmada seslendirdiği “Dinle”, 121 puanla üçüncü sıraya yerleşti. Bu sonuç, o tarihe kadar Türkiye’nin Eurovision’da aldığı en iyi dereceydi.

“Dinle” Neden Önemliydi?​

“Dinle”, modern pop düzenlemesini geleneksel Türk müziği enstrümanlarıyla bir araya getirdi. Şarkının sahne sunumu ve Grup Etnik’in eşliği, Türkiye’nin müzikal kimliğini yarışmaya belirgin biçimde taşıdı. Eser daha sonra Paker’in aynı adlı albümüne de adını verdi.

Müzik Eğitimciliği​

Üniversite eğitiminin ardından müzik öğretmenliği yapan Paker, sahne deneyimini eğitim alanına taşıdı. Yıllar boyunca güzel sanatlar liseleri ve farklı eğitim kurumlarında görev aldı; 2023 yılında Muğla’nın Milas ilçesindeki bir okula atandığı kamuoyuna yansıdı.

Kaynaklar​

Özetle​

Şebnem Paker, “Dinle” ile Türkiye’ye Eurovision üçüncülüğü kazandıran ve kariyerini müzik eğitimciliğiyle sürdüren sanatçıdır.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• sebnem-paker-kimdir_1000x120.jpg
    sebnem-paker-kimdir_1000x120.jpg
    7.5 KB · Görüntüleme: 47
  • sebnem-paker-kimdir_1000x120.jpg
    sebnem-paker-kimdir_1000x120.jpg
    7.5 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Geri