Adım Adım Cms: Sıfırdan Kurulum (Güncel)

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
16

Adım Adım CMS: Sıfırdan Kurulum Rehberi

CMS kurulumu yalnızca dosyaları sunucuya atıp veritabanı bilgilerini girmek değildir. Doğru alan adı, temiz dosya yapısı, güvenli yönetici hesabı, sağlam yedek ve sade eklenti seçimi ilk günden planlanırsa site daha kolay yönetilir.

Bu rehber, WordPress, Joomla, Drupal veya benzer içerik yönetim sistemlerini sıfırdan kurarken izlenebilecek pratik sırayı anlatır. Amaç karmaşık teknik ayrıntıya boğmak değil; yayına çıkmadan önce kontrol edilmesi gereken kritik adımları netleştirmektir.

Güncelleme: 2026-06-13

111

Kurulum Öncesi Hazırlık​

İlk adım, sitenin nerede çalışacağını ve hangi hesapların kullanılacağını belirlemektir. Alan adı, hosting paneli, FTP/SFTP, veritabanı, e-posta ve CMS yönetici hesabı birbirinden ayrılmalıdır. Aynı parola veya aynı kullanıcı adı birden fazla kritik alanda kullanılmamalıdır.

• Alan adı: DNS kayıtları ve HTTPS yönlendirmesi planlanmalıdır.
  • Hosting: PHP sürümü, veritabanı sürümü ve disk sınırı kontrol edilmelidir.
  • Veritabanı: CMS için ayrı kullanıcı oluşturulmalı, gereksiz yetki verilmemelidir.
  • E-posta: Şifre sıfırlama ve bildirim e-postaları test edilmelidir.

Temiz Dosya Yapısı Kurun​

CMS dosyaları yüklenirken eski arşivler, test scriptleri ve geçici dosyalar public dizinde bırakılmamalıdır. Kurulum tamamlandıktan sonra örnek dosyalar, kullanılmayan tema paketleri ve gereksiz kurulum çıktıları gözden geçirilmelidir. Web kökünde ne işe yaradığı bilinmeyen dosya kalmamalıdır.

Kurulum notu' Alıntı:
Public dizindeki belirsiz dosya, ileride bakım ve güvenlik sorunu olarak geri döner.

Yönetici Hesabını Doğru Açın​

İlk yönetici hesabı tahmin edilebilir `admin`, `demo`, `test` gibi adlarla açılmamalıdır. Parola uzun ve benzersiz olmalı, mümkünse 2FA ilk gün etkinleştirilmelidir. İçerik yazarı, editör ve yönetici rolleri aynı yetkilere sahip olmamalıdır.

CMS kurulumunda sık yapılan hata, herkese tam yönetici yetkisi vermektir. Bunun yerine içerik üreten kullanıcıya sadece yazı ve medya yetkisi verilmeli; tema, eklenti ve sistem ayarları sınırlı kişide kalmalıdır.

Tema ve Eklentileri Az Tutun​

Kurulumun ilk gününde çok sayıda tema ve eklenti denemek siteyi karmaşıklaştırır. Önce çekirdek yapı kurulmalı, sonra gerçekten ihtiyaç duyulan paketler tek tek eklenmelidir. Her eklenti için kaynak, sürüm, görev ve kaldırıldığında ne olacağı not edilmelidir.

• Eklenti güncel mi?
  • Resmi kaynaktan mı indirildi?
  • Kurulu CMS sürümüyle uyumlu mu?
  • Site hızına ve yönetim ekranına etkisi test edildi mi?
  • Kaldırıldığında veri kaybı oluşturur mu?

İlk Temiz Yedeği Alın​

Kurulum tamamlanır tamamlanmaz ilk temiz yedek alınmalıdır. Bu yedek, eklenti ve tema denemelerinden önceki sağlam başlangıç noktasıdır. Dosya ve veritabanı yedeği ayrı ayrı saklanmalı, geri dönüş adımları kısa bir not halinde yazılmalıdır.

Yedek yalnızca otomatik oluşan bir dosya değildir. İndirilebilir, okunabilir ve gerektiğinde geri yüklenebilir olmalıdır. Küçük sitelerde bile ilk temiz yedek, ileride saatler kazandırır.

Yayına Çıkış Kontrolü​

CMS yayına alınmadan önce ana sayfa, içerik sayfası, kategori sayfası, arama, giriş, şifre sıfırlama ve medya görüntüleme akışları kontrol edilmelidir. HTTPS yönlendirmesi, robots.txt, sitemap ve temel SEO ayarları da gözden geçirilmelidir.

Mikro Vaka​

Bir site sahibi WordPress kurar, beş eklenti dener ve sonrasında tema düzenlemesine geçer. Bir eklenti beyaz ekran oluşturduğunda hangi değişikliğin soruna yol açtığı belirsizdir. Daha doğru yaklaşım, önce temiz yedek almak, eklentileri tek tek kurmak ve her adımı kısa bakım notuna yazmaktır.

İç Bağlantılar​

Dış Kaynaklar​

SSS​

• CMS kurulumunda ilk güvenlik adımı nedir? Ayrı hesaplar, güçlü parola, HTTPS ve temiz yedek ilk sırada gelir.
  • Kurulumdan hemen sonra eklenti kurmalı mıyım? Sadece gerekli eklentiler kurulmalı, her biri tek tek test edilmelidir.
  • Tema seçimi güvenliği etkiler mi? Evet. Güncellenmeyen veya bilinmeyen kaynaklı tema bakım riski oluşturur.
  • Yedek ne zaman alınmalı? Kurulum tamamlanır tamamlanmaz ve her büyük değişiklikten önce alınmalıdır.
  • İlk gün SEO ayarı yapılmalı mı? Evet; robots, sitemap, başlık yapısı ve HTTPS yönlendirmesi kontrol edilmelidir.

Özetle​

CMS kurulumu; hesap ayrımı, temiz dosya yapısı, sınırlı yönetici yetkisi, sade eklenti seçimi ve test edilmiş yedekle sağlamlaşır. İlk gün kurulan düzen, sitenin sonraki bakım kalitesini belirler.

Başlangıç Rotasında Oku​

Bu konu, CMS / WordPress Başlangıç Rotası içindeki adımlardan biridir. Rotayı baştan sona takip ederseniz kurulum, kontrol listesi, bakım, hata çözüm ve ölçekleme adimlarini sıralı bicimde tamamlayabilirsiniz.

İçeriğinizi kolay yönetin - dijital düzeninizi güçlendirin

Ekli dosyalar

• cms_1000x120.jpg
    cms_1000x120.jpg
    3.8 KB · Görüntüleme: 67
Son düzenleme:
Geri