Google Analytics Nedir, Hangi Veriyi Nasıl Topluyor?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
912

Sitenize kaç kişi geldiğini merak ettiğinizde önerilen ilk araç neredeyse hep aynı oluyor. Kurulumu birkaç adım, arayüzü kalabalık ve terimleri kendine özgü: mülk, veri akışı, etkinlik. Bu kelimelerin ne anlama geldiğini bilmeden panele bakmak pek işe yaramıyor.

Bu yazı platformun ne olduğunu, veriyi hangi mantıkla topladığını, kurulumun hangi parçalardan oluştuğunu ve eski sürümle arasındaki kopuşu Google'ın yardım ve geliştirici belgelerinden aktarıyor.

Platform ne?​

Google'ın tanıtım sayfası, Google Analytics'i hem web siteleri hem de uygulamalardan etkinliğe dayalı veriler toplayan yeni nesil bir analiz platformu olarak tanıtıyor.

Sayfa, bunun ölçüm işlevinin geleceğine yönelik tasarlanmış yeni bir mülk türü olduğunu ve müşteri yolculuğunu daha iyi anlamak için web sitesi ile uygulama verilerini birlikte topladığını söylüyor.

Etkinlik tabanlı ne demek?​

Aynı sayfadaki en belirleyici cümle şu: platform oturum tabanlı değil, etkinlik tabanlı verileri kullanıyor.

Fark, sayının nereden üretildiğinde. Oturum tabanlı yaklaşımda ziyaret bir kap gibi ele alınır ve olanlar o kabın içine yazılır. Etkinlik tabanlı yaklaşımda ise her davranış kendi başına kaydediliyor; raporlar bu kayıtlardan türetiliyor.

• Mülk: Verinin toplandığı kap.
  • Veri akışı: Web sitesi veya uygulamadan verinin geldiği kanal.
  • Etkinlik: Kaydedilen tekil davranış.

Gizlilik tarafında ne var?​

Tanıtım sayfası platformun çerezsiz ölçüm gibi gizlilik denetimleri içerdiğini, bunun yanında davranış ve önemli etkinlik modellemesi barındırdığını belirtiyor.

Sayfa ayrıca tahmine dayalı özelliklerin karmaşık modeller kurmadan rehberlik sağladığını ve medya platformlarına doğrudan entegrasyonun sitede veya uygulamada gerçekleştirilen işlemleri artırmaya yardımcı olduğunu yazıyor.

Kurulum neyden oluşuyor?​

Google'ın kurulum sayfasına göre süreç üç adımdan oluşuyor: bir mülk oluşturmak, veri akışı eklemek ve Analytics kodunu siteye yerleştirmek. Hesabınız yoksa ilk adım yeni bir hesap açmak oluyor.

Geliştirici belgeleri de aynı sıraya işaret ediyor: geliştirici sayfası, arabirimleri kullanmadan önce hesabın oluşturulduğundan, mülkün açıldığından ve veri akışının eklendiğinden emin olunmasını istiyor.

Aynı sayfa etiketleme tarafını da ikiye ayırıyor: web sitesi için Google etiketi ve Etiket Yöneticisi, uygulama için uygulama ölçümü. Etiket yöneticisinin ne olduğunu Tag Manager yazımızda anlatmıştık.

Püf nokta' Alıntı:
Kod yerleştirilmeden mülk açmak, boş bir kap kurmaktan başka bir şey değil.

Eski sürümle bağı koptu​

Tanıtım sayfası tarihi net veriyor: standart Universal Analytics mülkleri 1 Temmuz 2023 itibarıyla veri işlemeye son verdi. Bu tarihten sonra eski raporlar bir süre görüntülenebilse de yeni veriler yalnız yeni mülklere aktarılıyor.

Sayfa, 360 sürümündeki Universal Analytics mülkleri için tek seferlik ek süre tanındığını ve bunun 1 Temmuz 2024'te sona erdiğini de belirtiyor. Yani elinizde eski bir kurulum varsa, veri akışı çoktan durmuş demektir.

Rapor almanın başka yolu var mı?​

Geliştirici sayfası ölçeklenen kurulumlar için iki ürün sayıyor: raporlar oluşturup kitleleri dışa aktarmaya yarayan Data API ve hesapları, mülkleri, veri akışlarını yönetmeye yarayan Admin arabirimi.

Sayfa doğrulama ve sorun giderme için ayrı kılavuzlar bulunduğunu da belirtiyor. Kurulumun çalıştığını görmeden rapora bakmak, çoğu yanlış yorumun başladığı yer.

Bir aracın verisine ne kadar sürede güvenilebileceği ayrı bir tartışma; bu soruyu araç değerlendirme yazımızda ele almıştık. Veriyi okurken düşülen genel tuzaklar için de veri analizi yazımız işinizi görür.

Birden çok siteniz varsa​

Kurulum sayfası, birden fazla web siteniz veya uygulamanız olduğunda hesabın nasıl yapılandırılacağının ayrı bir konu olduğunu belirtiyor ve bu durumda ayrı bir hesap açmak istemiyorsanız doğrudan mülk oluşturma adımına geçebileceğinizi söylüyor.

Pratikte karar şuraya iniyor: veriyi birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı görmek istiyorsunuz. Aynı işin iki yüzüyse tek hesap altında ayrı mülkler, farklı işlerse ayrı hesaplar daha okunaklı bir yapı veriyor.

E-ticaret ölçümü ayrı bir başlık​

Geliştirici sayfası e-ticareti ölçmek için ayrı bir kılavuz olduğunu ve satın alma etkinliğinin oluşturulmasından söz ettiğini belirtiyor. Yani sepet ve satın alma gibi adımlar kendiliğinden gelmiyor; etkinlik olarak tanımlanması gerekiyor.

Bu, etkinlik tabanlı mantığın en somut göründüğü yer. Ölçmek istediğiniz her adım için bir etkinlik tanımlıyor, rapor da o tanımların üstüne kuruluyor.

Sık Sorulan Sorular​

Google Analytics nedir?
Google'ın tanımıyla, web siteleri ve uygulamalardan etkinliğe dayalı veri toplayan yeni nesil analiz platformu.

Oturum tabanlı mı çalışıyor?
Hayır. Sayfa, verilerin oturum tabanlı değil etkinlik tabanlı kullanıldığını söylüyor.

Kurulum hangi adımlardan oluşuyor?
Mülk oluşturma, veri akışı ekleme ve Analytics kodunu ekleme.

Universal Analytics'e ne oldu?
Standart mülkler 1 Temmuz 2023'te veri işlemeyi bıraktı; 360 mülkleri için tanınan ek süre 1 Temmuz 2024'te sona erdi.

Raporları dışarı aktarabilir miyim?
Geliştirici belgeleri, rapor oluşturup kitleleri dışa aktarmak için Data API'yi işaret ediyor.

Özetle​

Google Analytics, web ve uygulama verisini tek yerde toplayan, oturum yerine etkinlik mantığıyla çalışan bir ölçüm platformu. Kurulum mülk, veri akışı ve etiket üçlüsüne dayanıyor; çerezsiz ölçüm ve modelleme gizlilik tarafında öne çıkarılan başlıklar. Eski Universal Analytics mülkleri artık veri işlemiyor, dolayısıyla eski bir kurulumla çalışıyorsanız rakamlar durmuş demektir.

Panelinizdeki sayıların hangi etkinlikten üretildiğini biliyor musunuz?

Güncelleme: 1 Eylül 2026. Google Analytics'in tanıtım ve kurulum yardım sayfaları ile Analytics geliştirici belgeleri kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_27.jpg
    banner_27.jpg
    6.4 KB · Görüntüleme: 0
Geri