- Tepki
- 17
Siteniz Google'da çıkıyor ama hangi aramalarda çıktığını, kaç kez göründüğünü, tıklanıp tıklanmadığını bilmiyorsunuz. Bu bilgiler tahmin edilebilecek şeyler değil; yalnız arama motorunun kendi tarafında duruyor ve size ücretsiz bir araçla açılıyor.
Bu yazı aracın ne olduğunu, hangi verileri gösterdiğini, kaydolmanın aramada çıkmak için şart olup olmadığını ve ne sıklıkla bakmak gerektiğini Google'ın kendi yardım ve geliştirici belgelerinden aktarıyor.
Araç ne yapıyor?
Google'ın Search Console hakkında sayfası, hizmeti Google Arama sonuçlarında sitenizin nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize ve sorunları gidermenize yardımcı olan ücretsiz bir hizmet olarak tanımlıyor.
Sayfanın hemen ardından gelen cümle yaygın bir yanlışı düzeltiyor: Google Arama sonuçlarına eklenmek için Search Console'a kaydolmanız gerekmiyor. Araç, sitenin dizine girmesini sağlamıyor; Google'ın sitenizi nasıl gördüğünü anlamanıza ve iyileştirmenize yardımcı oluyor.
Hangi veriler görünüyor?
Yardım sayfası araçların ve raporların ne işe yaradığını sıralıyor:
- Bulunabilirlik: Google'ın sitenizi bulabildiğini ve tarayabildiğini onaylama.
- Dizine ekleme: Sorunları düzeltme ve yeni veya güncellenmiş içeriğin yeniden dizine eklenmesini isteme.
- Arama trafiği: Sitenizin Google Arama'da görünme sıklığı, sitenizi gösteren arama sorguları ve bu sorgularda ne sıklıkta tıklandığı.
- Uyarılar: Dizine ekleme, spam veya başka sorunlarda bildirim alma.
- Bağlantılar: Web sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini görme.
Bu listenin üçüncü maddesi, dışarıdan hiçbir araçla üretilemeyecek veri. Gösterim ve tıklama sayıları arama motorunun kendi kayıtlarından geliyor.
Ne sıklıkla bakmalı?
Google Arama Merkezi'nin başlangıç belgesi bu soruyu doğrudan yanıtlıyor: araca her gün oturum açmak gerekmiyor. Google sitenizde yeni sorunlar bulursa Search Console'dan uyaran bir e-posta geliyor.
Belge yine de bir ritim öneriyor: verilerin tutarlı olduğundan emin olmak için hesabı yaklaşık ayda bir kez ya da sitenin içeriğinde her değişiklik yaptığınızda kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Püf nokta' Alıntı:Uyarı e-postası gelmemesi, aylık kontrolün gereksiz olduğu anlamına gelmiyor.
Nereden başlanıyor?
Aynı belge ilk iki adımı net koyuyor: site sahibi olduğunuzu doğrulamak ve Google'ın sayfalarınızı bulup okuyabildiğinden emin olmak. Doğrulama, aracın sunduğu tüm bilgilere erişimin ön koşulu.
Belge aracın kapsamını da özetliyor: Google'ın web sitelerini nasıl taradığı, dizine eklediği ve yayınladığı hakkında bilgi veriyor; bu da site sahiplerinin arama performansını izlemesine ve iyileştirmesine yardımcı oluyor.
Sayfalarınızın taranıp dizine girmesi konusunda ilk adımları dizine ekleme yazımızda anlatmıştık; teknik tarafın bütününe bakmak isteyenler için de teknik SEO yazımız duruyor.
Kimler kullanmalı?
Yardım sayfası aracın işletme sahiplerinden site yöneticilerine kadar farklı rollere hitap ettiğini belirtiyor. Buradaki ayrım teknik bilgi değil, sorumluluk: siteyi kimin yönettiğinden bağımsız olarak, aramadaki görünürlükten kim sorumluysa verinin de ona ulaşması gerekiyor.
Bir aracı değerlendirirken ne kadar süre kullanmanın yeterli olduğu sorusunu daha önce ayrıca tartışmıştık; ölçüm araçlarında acele edilen yorumların yanılttığı yerlerden biri de bu.
Hız verisiyle karıştırmayın
Search Console arama tarafını gösteriyor; sayfanın ne kadar hızlı açıldığı ayrı bir ölçüm alanı ve orada tek bir denemeye bakmak yanıltıcı olabiliyor. Aynı adresin her ölçümde neden farklı sonuç verdiğini hız testi yazımızda ele almıştık.
İki veriyi ayrı tutmak, sorunu doğru yerde aramayı da kolaylaştırıyor: tıklama düşüyorsa arama tarafına, sayfa geç açılıyorsa sunucu ve varlık tarafına bakılır.
Dizine ekleme isteği ne işe yarıyor?
Yardım sayfasındaki maddelerden biri, yeni veya güncellenmiş içeriğin yeniden dizine eklenmesini istemeye imkân verildiğini söylüyor. Bu, bir yazıyı güncelledikten sonra arama tarafının bunu fark etmesini beklemek yerine haber verebilmek anlamına geliyor.
İstek, sıralama vaadi değil; yalnız içeriğin yeniden değerlendirilmek üzere sıraya alınmasını sağlıyor. Aynı sayfa, aracın dizine ekleme sorunlarını düzeltmeye de yardımcı olduğunu belirtiyor — yani önce sorunun ne olduğunu görüyor, sonra düzeltip yeniden istekte bulunuyorsunuz.
Bağlantı raporu neden var?
Listedeki son madde, sitenize hangi sitelerin bağlantı verdiğini gösteriyor. Bu veri iki yönlü okunabiliyor: bir yandan içeriğinizin nerelerde atıf aldığını, diğer yandan beklemediğiniz kaynaklardan gelen bağlantıları görüyorsunuz.
Google'ın tarafındaki kayda bakmak, üçüncü taraf araçların örneklemine bakmaktan farklı. Burada gösterilen, arama motorunun kendi gördüğü tablo.
Sık Sorulan Sorular
Google Search Console nedir?
Google'ın tanımıyla, sitenizin Google Arama sonuçlarında nasıl yer aldığını izlemenize, yönetmenize ve sorunları gidermenize yardımcı olan ücretsiz hizmet.
Kaydolmazsam sitem Google'da çıkmaz mı?
Çıkar. Yardım sayfası, arama sonuçlarına eklenmek için kaydolmanın gerekmediğini açıkça söylüyor.
Hangi trafik verilerini görüyorum?
Sitenizin arama sonuçlarında görünme sıklığını, sizi gösteren sorguları ve bu sorgulardaki tıklanma sıklığını.
Her gün girmem gerekir mi?
Gerekmiyor. Belge, yeni sorunlarda e-posta geldiğini, yine de aylık veya içerik değişikliklerinde kontrolü öneriyor.
İlk adım ne?
Site sahibi olduğunuzu doğrulamak; tüm bilgilere erişim buna bağlı.
Özetle
Search Console, arama motorunun sitenizi nasıl gördüğünü gösteren ücretsiz araç. Dizine girmenin şartı değil ama gösterim, sorgu ve tıklama verisi yalnız burada bulunuyor. Kurulum sahiplik doğrulamasıyla başlıyor, sorunlarda e-posta geliyor ve düzenli kontrol için ayda bir yeterli görülüyor.
Sitenizin hangi sorgularda göründüğünü en son ne zaman kontrol ettiniz?
Güncelleme: 1 Eylül 2026. Google'ın Search Console hakkında yardım sayfası ve Arama Merkezi'nin Search Console başlangıç belgesi kontrol edildi.
Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula