Play Store Nasıl Güncellenir, Otomatik Ayar Ne Yapar?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
856

Telefondaki uygulamalar kendiliğinden yenileniyor gibi görünse de, güncelleme akışının nasıl çalıştığını bilmek işe yarıyor: hangi bağlantıda indirileceği, hangi güncellemenin izin beklemeden kurulacağı ve bir uygulamanın neden hâlâ eski sürümde kaldığı bu ayarlara bağlı.

Bu yazı Play Store tarafında güncellemenin elle nasıl yapıldığını, otomatik güncelleme seçeneklerini ve uygulama geliştiricisinin bu akışa nasıl dahil olduğunu Google'ın kendi belgelerine dayanarak anlatıyor.

Elle güncelleme: adımlar​

Google'ın uygulama güncelleme yardım sayfası sırayı net veriyor: Play Store uygulaması açılıyor, sağ üstteki profil simgesine dokunuluyor, uygulamaları ve cihazı yönet bölümüne giriliyor, kullanılabilir güncellemeler altındaki ayrıntıları göster seçeneğine basılıyor ve ilgili uygulamanın yanındaki güncelle düğmesine dokunuluyor.

Sayfa toplu işlem için de bir kısayol veriyor: tümünü güncelle seçeneği, bekleyen bütün güncellemeleri tek seferde başlatıyor. Uzun süre güncellenmemiş bir cihazda bu liste kabarık olabiliyor; hepsini birden başlatmadan önce bağlantının Wi-Fi olduğundan emin olmak, mobil veriyi korumanın en pratik yolu.

Otomatik güncelleme neye göre çalışıyor?​

Otomatik güncelleme davranışı ayarlar bölümündeki ağ tercihlerinden yönetiliyor. Yardım sayfasına göre seçenekler şunlar:

• Her bağlantıda: Wi-Fi ya da mobil veri üzerinden güncelleme.
  • Yalnız Wi-Fi: Mobil veri harcamadan güncelleme.
  • Sınırlı mobil veri: Veri kullanımını gözeterek güncelleme.
  • Kapalı: Otomatik güncellemenin devre dışı bırakılması.

Burada bilinmesi gereken bir istisna var: sayfa, kritik bir güvenlik açığını düzelten güncellemelerin seçilen tercihe bakılmaksızın otomatik olarak uygulanabileceğini belirtiyor.

Veri faturasını büyüten ayar' Alıntı:
Mobil veriyle güncelleme açıkken büyük oyunların arka planda yenilenmesi, faturayı sessizce büyütebiliyor. Yalnız Wi-Fi seçeneği bu riski ortadan kaldırıyor.

Uygulama kendi güncellemesini isteyebiliyor​

Güncelleme yalnız mağaza üzerinden yürümüyor. Android'in uygulama içi güncellemeler belgesi geliştiricinin kullanıcıyı uygulama içinden güncellemeye yönlendirebildiği iki akış tarif ediyor.

Esnek akışta indirme ve kurulum arka planda ilerliyor; kullanıcı bu sırada uygulamayı kullanmaya devam edebiliyor. Belge bu akışı, uygulamanın temel işlevi için kritik olmayan yenilikler için öneriyor.

Anında akışta ise tam ekran bir arayüz devreye giriyor ve kullanıcının güncellemeyi kabul etmesi gerekiyor; kurulumu ve uygulamanın yeniden başlatılmasını Google Play üstleniyor. Bu akış, temel işlev için kritik güncellemelere ayrılmış.

Belgeye göre özellik Android 5.0 (API düzeyi 21) ve üzerinde, mobil cihazlarda, tabletlerde ve ChromeOS cihazlarında destekleniyor; APK genişletme dosyası kullanan uygulamalarla uyumlu değil. Yani karşınıza çıkan zorunlu güncelleme ekranı mağazanın değil, uygulamanın kendi tercihi olabiliyor.

Neden bazı uygulamalar geride kalıyor?​

Otomatik güncelleme açık olsa bile her uygulama aynı anda yenilenmiyor. Sıra; bağlantı türüne, cihazdaki boş alana ve güncellemenin boyutuna göre değişiyor. Ağ tercihi yalnız Wi-Fi olarak ayarlıysa, cihaz uzun süre mobil veriyle çalıştığında güncellemeler birikiyor.

Bu birikme çoğu zaman fark edilmiyor, çünkü uygulamalar eski sürümle çalışmaya devam ediyor. Elle kontrol etmenin işe yaradığı yer burası: kullanılabilir güncellemeler listesi, otomatik akışın nerede takıldığını doğrudan gösteriyor.

Güncelleme kararını kim veriyor?​

Üç ayrı irade var: cihaz sahibinin ayarı, mağazanın güvenlik istisnası ve uygulamanın kendi isteği. Çoğu durumda ilki belirleyici oluyor, ama diğer ikisi devreye girdiğinde tercihinizin üzerine çıkabiliyorlar.

Bu katmanları bilmek, "ben kapatmıştım ama yine de güncellendi" ya da "uygulama beni güncellemeye zorluyor" gibi durumların nedenini açıklıyor. İkisi de hata değil, tanımlı davranış.

Güncelleme gelmiyorsa​

Bir uygulama güncellenmiyor ya da liste hiç yüklenmiyorsa sorun tek bir uygulamada olmayabilir; mağazanın kendisinde de olabilir. Bu durumda izlenecek kontrol sırasını Play Store açılmadığında ne yapılacağını anlattığımız yazıda adım adım ele almıştık.

Hangi uygulamaların hesabınıza bağlı olduğunu görmek isterseniz mağazanın kendi listesi işinizi görüyor; buna Play indirilenlerini görmeyi anlattığımız yazıdan bakabilirsiniz. Uygulamanın bölgenizde yayınlanmamış olması da ayrı bir ihtimal; bunun ne anlama geldiğini mağaza ülkesi değiştirmeyi ele aldığımız yazıda işlemiştik.

Sık Sorulan Sorular​

Play Store'da uygulamalar nasıl güncellenir?
Play Store açılır, profil simgesinden uygulamaları ve cihazı yönet bölümüne girilir, kullanılabilir güncellemeler altındaki ayrıntılar açılır ve güncelle düğmesine dokunulur.

Tüm uygulamaları tek seferde güncelleyebilir miyim?
Evet, yardım sayfası tümünü güncelle seçeneğinden söz ediyor.

Otomatik güncellemeyi yalnız Wi-Fi ile sınırlayabilir miyim?
Evet. Ağ tercihleri bölümünde yalnız Wi-Fi üzerinden güncelleme seçeneği bulunuyor.

Otomatik güncellemeyi kapatırsam hiç güncelleme gelmez mi?
Sayfa bir istisna belirtiyor: kritik bir güvenlik açığını düzelten güncellemeler tercihe bakılmaksızın otomatik uygulanabiliyor.

Uygulama içinden güncelleme istemek mümkün mü?
Evet. Android belgesi esnek ve anında olmak üzere iki akış tanımlıyor; esnek akışta uygulama kullanılmaya devam edilebiliyor, anında akışta güncelleme zorunlu tutuluyor.

Özetle​

Play Store'da güncelleme hem elle hem otomatik yürütülebiliyor; belirleyici olan ağ tercihi ve güvenlik istisnası. Geliştirici tarafında ise uygulama kendi güncellemesini isteyebiliyor: kritik olmayan yenilikler esnek akışla arka planda, kritik olanlar anında akışla zorunlu şekilde kuruluyor.

Cihazınızda otomatik güncelleme hangi ağ tercihinde duruyor, kontrol ettiniz mi?

Güncelleme: 26 Ağustos 2026.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_01.jpg
    banner_01.jpg
    7.4 KB · Görüntüleme: 0
Geri