CDN Nedir, İçerik Kullanıcıya Nereden Ulaşıyor?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
1050

Aynı videoyu İstanbul'daki ve Berlin'deki iki kişi açtığında dosya çoğu zaman aynı makineden gelmiyor. Arada, isteği karşılayacak kopyayı seçen ayrı bir düzen var.

Aşağıda içerik dağıtım ağının standart belgelerdeki tanımını, hangi alt sistemlerden kurulduğunu, kopyanın nerede tutulduğunu ve o kopyanın ne kadar süre geçerli sayıldığını topluyoruz.

Belgedeki tanım​

IETF'in CDN ara bağlantısı belgesi terimi şöyle tanımlıyor: ağ ögelerinin, içeriğin kullanıcı istemcilerine daha etkin ulaştırılması için 4 ile 7 arasındaki katmanlarda işbirliği yaptığı ağ altyapısı.

Belge tipik bir CDN'in dört alt sistemden oluştuğunu söylüyor: istek yönlendirme sistemi, vekillerin bulunduğu dağıtım sistemi, kayıt sistemi ve denetim sistemi.

Kuruluş nedeni de yazılı. Önbelleklenebilir içerik için CDN'ler dağıtım maliyetini düşürüyor, son kullanıcının deneyim kalitesini yükseltiyor ve dağıtımın dayanıklılığını artırıyor.

Vekil sunucu ne yapıyor?​

Belgenin sözlüğünde vekil (surrogate) için verilen karşılık açık: çoğu zaman önbellek diye anılan, içeriğin ağ içinde denetimi ve dağıtımı için diğer ögelerle, içeriğin teslimi için kullanıcı istemcileriyle etkileşen aygıt ya da işlev.

Kazancın nereden geldiği de tarif edilmiş. Vekiller istenen içeriği önbelleğe alıyor ve aynı içeriği birden çok istemciye doğrudan verebiliyor; böylece içeriğin kaynaktan vekile kadar ağ çekirdeğinden defalarca geçmesi gerekmiyor.

Bu kutuların tek bir makine olmadığını, rol adının işlevi anlattığını sunucu yazımızda anlatmıştık; vekil de bu roller arasında.

İsteği kim yönlendiriyor?​

İstek yönlendirme sisteminin görevi üç adımda tanımlanmış: kullanıcı istemcisinden içerik isteğini almak, aday vekiller ya da aday CDN'ler hakkındaki gerekli bilgiyi edinip güncel tutmak, kullanıcıyı uygun vekile veya CDN'e seçip yönlendirmek.

Ara bağlantı için ek bir koşul da var: bu sistem, başka bir CDN'in kendisine ilettiği istekleri de karşılayabilmeli.

• İstek yönlendirme: İsteği alır, adayları bilir, seçip yönlendirir.
  • Dağıtım: İçeriği ve üstverisini ağ içinde vekillere kadar taşır.
  • Denetim: Diğer bileşenleri başlatır, yönetir, dış sistemlerle konuşur.

Kayıt sistemi neyi topluyor?​

Kayıt sistemi belgede dağıtım ve teslim etkinliklerinin ölçülmesi ile kaydedilmesinden sorumlu tutuluyor. Toplanan bilginin nerede kullanıldığı da sayılmış: ücretlendirme, analitik ve izleme.

Denetim sistemi ise diğer bileşenleri başlatmak ve denetlemekle, dış sistemlerle etkileşimi yürütmekle görevli; teslim hizmetinin oluşturulması, güncellenmesi ya da kaldırılması istekleri buradan geçiyor.

Ölçmenin hangi göstergelerle yapıldığını merak ediyorsanız performans yazımız ölçütleri sıralıyor.

Neden birbirine bağlanıyorlar?​

Belgenin yazılma nedeni de öğretici. Bir içeriğin, kullanıcının konumundan ve bağlı olduğu ağdan bağımsız olarak ulaştırılabilmesi isteniyor; ama içeriği dağıtmakla görevli CDN'in ayak izi kullanıcının bulunduğu yere yeterince yaklaşmamış ya da elinde gereken kaynak yoksa bu mümkün olmuyor.

Çözüm olarak bağımsız CDN'lerin birbirine bağlanması öneriliyor. Belgedeki iş ilişkisi zinciri şöyle kuruluyor: içerik hizmet sağlayıcısı yetkili bir CDN sağlayıcısıyla anlaşıyor, o sağlayıcı da içeriğin bir kısmını ya da tamamını dağıtmak üzere kendi altındaki CDN sağlayıcılarıyla sözleşiyor.

Kopya ne kadar geçerli?​

Buradaki kural CDN'e özel değil; kopyanın ömrünü HTTP'nin önbellek kuralları belirliyor. RFC 9111 saklanmış bir yanıtı, kaynağa sorup geçerliliğini teyit etmeden yeniden kullanılabildiği sürece taze sayıyor; tazeliği bitmiş kopya ise doğrulanabilirse yeniden kullanılabiliyor.

MDN'in önbellek kılavuzu paylaşılan önbellekleri ikiye ayırıyor: hizmet geliştiricisinin yönetmediği vekil önbellekler ve kaynak sunucunun yükünü almak için bilerek konumlandırılan yönetilen önbellekler. İkinci gruba verilen örnekler ters vekiller, CDN'ler ve önbellek API'siyle birlikte çalışan servis işçileri.

Kişiye özel yanıtlarda kural değişiyor: kılavuz, kişiselleştirilmiş içerik taşıyan yanıtın yalnız özel önbellekte saklanması için `private` direktifinin belirtilmesi gerektiğini yazıyor. Hiçbir önbellekte durmaması isteniyorsa direktif `no-store`.

Püf nokta' Alıntı:
Oturum açmış kullanıcıya özel sayfaları CDN'e bırakmadan önce başlıkları kontrol edin.

Tazelik ve doğrulama kavramlarını önbellek yazımızda ayrıntılandırmıştık.

Sık Sorulan Sorular​

CDN nedir?
Ağ ögelerinin, içeriği kullanıcı istemcilerine daha etkin ulaştırmak için 4-7. katmanlarda işbirliği yaptığı ağ altyapısı.

CDN hangi parçalardan oluşuyor?
İstek yönlendirme, vekilleri barındıran dağıtım, kayıt ve denetim sistemleri.

Vekil sunucu ne demek?
İçeriği önbellekleyip birden çok istemciye doğrudan veren, böylece ağ çekirdeğinden tekrar tekrar geçilmesini önleyen aygıt ya da işlev.

CDN önbelleği kişiye özel sayfaları saklar mı?
Saklamamalı. Kişiselleştirilmiş yanıtlar için `private`, hiç saklanmaması için `no-store` direktifi belirtiliyor.

CDN kayıtları ne işe yarıyor?
Dağıtım ve teslim etkinliğinin ölçümü ücretlendirme, analitik ve izleme amacıyla kullanılıyor.

Özetle​

CDN, tek bir hızlandırıcı kutu değil; isteği yönlendiren, içeriği vekillere dağıtan, olan biteni kaydeden ve hepsini yöneten dört alt sistemin birlikte çalıştığı bir altyapı. Kazanç, aynı içeriğin ağ çekirdeğinden defalarca geçmemesinden geliyor. Kopyanın ne kadar yaşayacağına ise CDN değil, yanıtın önbellek başlıkları karar veriyor; kişiye özel içerikte bu başlıkları atlamak sızıntı demek.

Sitenizde oturum açmış kullanıcıya dönen yanıtlar hangi direktifle işaretleniyor?

Güncelleme: 5 Eylül 2026. RFC 6707, RFC 9111 ve MDN HTTP önbellekleme kılavuzu kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_02.jpg
    banner_02.jpg
    4.8 KB · Görüntüleme: 1
Geri