- Tepki
- 17
Ekip listelerinde bir unvan var ki ne yaptığı en çok tartışılan o: Scrum Master. Kimi yerde toplantı düzenleyen kişi, kimi yerde proje yöneticisinin yeni adı sanılıyor. Rehberin kendi tarifi ise bambaşka bir sorumluluk çiziyor.
Bu yazı rolün neyden sorumlu tutulduğunu, takıma, ürün sahibine ve kuruma nasıl hizmet ettiğini ve neden yönetici değil hizmet eden lider olarak tanımlandığını resmî rehberden aktarıyor.
Neyden sorumlu?
Scrum Rehberi iki sorumluluk tanımlıyor. Birincisi kurulum: Scrum Master, rehberde tanımlandığı hâliyle Scrum'ın yerleşmesinden sorumlu.
Metin bunun nasıl yapıldığını da söylüyor: hem takım içinde hem kurum genelinde herkesin Scrum kuramını ve pratiğini anlamasına yardım ederek.
İkinci sorumluluk sonuçla ilgili: Scrum Master, takımın etkililiğinden sorumlu. Bunu, takımın Scrum çerçevesi içinde pratiklerini geliştirmesini mümkün kılarak yapıyor.
- Kurulum: Scrum'ın tanımlandığı hâliyle yerleşmesi.
- Etkililik: Takımın kendi pratiklerini iyileştirebilmesi.
- Yöntem: Emretmek değil, mümkün kılmak.
Takıma nasıl hizmet ediyor?
Rehber hizmet biçimlerini sayıyor. Takım üyelerini öz yönetim ve çapraz işlevlilik konusunda koçluk etmek bunların ilki.
İkincisi odakla ilgili: takımın, tamamlanma tanımını karşılayan yüksek değerli artışlar üretmeye odaklanmasına yardım etmek.
Üçüncüsü engel kaldırmak: takımın ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılmasını sağlamak. Dördüncüsü ise olaylarla ilgili: bütün Scrum olaylarının gerçekleşmesini, olumlu ve verimli geçmesini, süre sınırı içinde kalmasını güvence altına almak.
Püf nokta' Alıntı:Engeli kaldırmak, engeli kendi eliyle çözmek demek değil; kaldırılmasını sağlamak demek.
Ürün sahibine hizmeti
Rehber burada da dört başlık sayıyor. Etkili ürün hedefi tanımlama ve iş listesi yönetimi için teknikler bulmaya yardım etmek ilki.
Takımın, açık ve öz iş listesi maddelerine duyulan ihtiyacı anlamasına yardım etmek ikincisi. Üçüncüsü karmaşık bir ortamda deneye dayalı ürün planlamasının yerleşmesine yardım etmek.
Dördüncüsü ise paydaş iş birliğini talep üzerine ya da ihtiyaç duyulduğunda kolaylaştırmak. Dördü de "yerine yapmak" değil "yapabilmesini sağlamak" biçiminde kurulmuş.
Kuruma hizmeti
Rolün kapsamı takımla sınırlı değil. Rehber, Scrum Master'ın kurumu Scrum'ı benimseme sürecinde yönetmesini, eğitmesini ve koçluk etmesini sayıyor.
Devamında kurum içindeki Scrum uygulamalarını planlamak ve bunlara danışmanlık etmek geliyor. Ardından çalışanların ve paydaşların karmaşık işler için deneye dayalı yaklaşımı anlaması ve uygulaması için yardım etmek.
Son madde ise en çok atlanan: paydaşlarla Scrum takımları arasındaki engelleri kaldırmak.
Üç yöne birden hizmet
Rehberin rolü üç ayrı başlıkta tarif etmesi tesadüf değil. Takım içinde çalışan ama kurumla teması olmayan bir Scrum Master, paydaşlarla takım arasındaki engelleri kaldıramıyor.
Aynı şekilde yalnız kurum tarafında çalışıp takımın günlük işleyişine dokunmayan bir rol de etkililikten sorumlu tutulamıyor. Rehber ikisini birden istiyor.
Bu genişlik, rolün neden çoğu zaman yanlış anlaşıldığını da açıklıyor: görünen kısmı toplantı düzeni olsa da tanımın ağırlığı ortamı kurmakta.
Süre sınırı neden vurgulanıyor?
Olayların süre sınırı içinde kalması, rehberin Scrum Master'a verdiği somut görevlerden biri. Bu, toplantıyı kısa tutma takıntısı değil; olayların amacına hizmet etmesiyle ilgili.
Uzayan bir olay, incelemeye ayrılan zamanı tartışmaya çeviriyor ve döngünün ritmini bozuyor. Rehberin "olumlu ve verimli" ifadesi de aynı yere bakıyor.
Neden "hizmet eden lider"?
Rehberin cümlesi açık: Scrum Master'lar, Scrum takımına ve daha geniş kuruma hizmet eden gerçek liderler.
Bu tanım, rolü klasik yöneticilikten ayırıyor. Yetki, iş dağıtmaktan değil ortamı kurmaktan geliyor; başarı ölçütü de kendi çıktısı değil takımın etkililiği.
Çevik yaklaşımın bu tercihi nereden aldığını Agile yazımızda ele almıştık; manifestonun "bireyler ve etkileşimler" vurgusu tam bu noktaya denk geliyor.
Olayların rolü
Rehber, olayların Scrum artefaktlarını incelemek ve uyarlamak için biçimsel fırsatlar olduğunu söylüyor ve bunların gerekli şeffaflığı sağlamak üzere tasarlandığını belirtiyor.
Metin bir de uyarı içeriyor: olaylardan herhangi biri öngörüldüğü gibi işletilmezse, inceleme ve uyarlama fırsatları kaybediliyor. Scrum Master'ın olayları güvence altına alma sorumluluğu buradan geliyor.
Sürecin adımlarını toplu görmek isteyenler için yazılım geliştirme rehberimiz, müşteriyle kapsam tartışması için ise kapsam yazımız duruyor.
Sık Sorulan Sorular
Scrum Master nedir?
Rehbere göre Scrum'ın tanımlandığı hâliyle yerleşmesinden ve takımın etkililiğinden sorumlu olan rol.
Takıma ne yapıyor?
Öz yönetim ve çapraz işlevlilik koçluğu, odak desteği, engellerin kaldırılmasını sağlama ve olayların düzgün işlemesi.
Ürün sahibine hizmeti ne?
Ürün hedefi tanımlama ve iş listesi yönetimi tekniklerinde yardım, deneye dayalı planlama ve paydaş iş birliğini kolaylaştırma.
Kurum tarafında ne yapıyor?
Scrum'ı benimseme sürecinde eğitim ve koçluk, uygulamaların planlanması, paydaşlarla takımlar arasındaki engellerin kaldırılması.
Proje yöneticisiyle aynı mı?
Rehber rolü hizmet eden liderlik olarak tanımlıyor; ölçüt kendi çıktısı değil takımın etkililiği.
Özetle
Scrum Master, çerçevenin yerleşmesinden ve takımın etkililiğinden sorumlu bir rol. Hizmeti üç yöne birden dönük: takıma koçluk ve engel kaldırma, ürün sahibine planlama ve iş listesi desteği, kuruma benimsetme ve engel kaldırma. Rehberin tarifiyle bu bir yöneticilik değil, hizmet eden liderlik; başarı ölçütü de kendi ürettiği iş değil takımın çalışabilirliği.
Ekibinizde engelleri kimin kaldırdığı, bir kişinin sorumluluğu olarak tanımlı mı?
Güncelleme: 2 Eylül 2026. 2020 tarihli Scrum Rehberi'nin Scrum Master ve Scrum Olayları bölümleri kontrol edildi.
Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula