Figma Nedir, Tasarım Ekiple Birlikte Nasıl Yürüyor?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
907

Tasarım dosyası e-postayla gidip geliyor, herkeste farklı bir sürüm duruyor ve geliştirici hangi ölçünün geçerli olduğunu soruyor. Tarayıcıda açılan ve aynı dosyada birlikte çalışılan araçlar tam da bu döngüyü kırmak için çıktı; en çok konuşulanı Figma.

Bu yazı Figma'nın ne olduğunu, tek bir ürün mü yoksa bir araç ailesi mi olduğunu, tasarımdan koda geçişte neyi çözdüğünü ve hangi işi hangi bileşenin üstlendiğini üreticinin kendi yardım merkezinden aktarıyor.

Tek bir araç değil​

Figma'nın tanıtım sayfası, platformu büyük fikirleri gerçek ürünlere dönüştürmeye yarayan; ekiple birlikte fikir üretme, tasarlama ve geliştirme ortamı olarak tanıtıyor.

Sayfanın devamı, adın altında birden çok aracın toplandığını gösteriyor. Bunların her biri ayrı bir işi üstleniyor ve aynı dosya evreninde yaşıyor.

Ana bileşenler​

• Figma Design: Web siteleri, mobil uygulamalar ve diğer dijital ürünler için tasarım oluşturma, paylaşma ve sınama aracı.
  • Dev Mode: Tasarımları koda dönüştürmeye yardımcı olan, tasarımcı ile geliştiriciyi aynı sayfada tutan bölüm.
  • FigJam: Herkesin katılabildiği çevrimiçi beyaz tahtalar.
  • Figma Slides: Etkileşimli sunum hazırlama aracı.
  • Figma Draw: Fırçalar, dönüşümler ve dokular gibi çizim araçlarını tasarım dosyasının içine getiren bölüm.

Sayfa, tasarım aracının yalnız tasarımcılar için olmadığını da vurguluyor: ürün yöneticileri, yazarlar ve geliştiriciler dahil tasarım sürecine katılan herkesin katkı vermesine, geri bildirim bırakmasına ve daha hızlı karar almasına yardımcı olduğunu söylüyor.

Beyaz tahta ne işe yarıyor?​

Tanıtım sayfasına göre FigJam, toplantılar, beyin fırtınaları, diyagramlar, planlama ve araştırma için kullanılıyor. Metin, şekiller, çizimler, görseller ve yapışkan notlar gibi ögelerle fikirleri görsel olarak temsil etmek mümkün.

Buradaki ayrım pratik: karar öncesi dağınık düşünme ile karar sonrası kesin tasarım farklı yüzeylerde yapılıyor. İkisini aynı dosyada karıştırmak, sonradan hangi ekranın nihai olduğunu bulmayı zorlaştırıyor.

Tasarımdan koda geçiş​

Sayfa, Dev Mode'un tasarımları koda dönüştürmeye yardımcı bir özellik kümesini açtığını ve tasarımcılarla geliştiricilerin aynı sayfada kalmasını sağlayarak devir sırasında önemli ayrıntıların kaybolmamasına yardım ettiğini belirtiyor.

Aynı bölümde ölçü ve varlıkların anında alınabilmesinden, kod tarafıyla bağ kuran Code Connect'ten ve düzenleyici eklentisinden söz ediliyor. Devir sürecinin en pahalı kısmı olan "bu boşluk kaç piksel" trafiğini azaltmayı hedefleyen kısım burası.

Püf nokta' Alıntı:
Devirde kaybolan şey genelde tasarım değil, tasarımın gerekçesidir.

Aracın verdiği çıktının tarayıcıda beklendiği gibi görünüp görünmediğini sınamak da ayrı bir adım; bunun yolunu SVG çıktısı testi yazımızda anlatmıştık.

Diğer bileşenler ne yapıyor?​

Tanıtım sayfası birkaç yeni aracı daha sayıyor. Figma Make, yapay zeka destekli ve istemden uygulamaya giden bir araç olarak tanımlanıyor; fikirleri ve mevcut tasarımları çalışan prototiplere, web uygulamalarına ve etkileşimli arayüzlere dönüştürmeyi vaat ediyor.

Figma Sites, mevcut tasarımları yapıştırarak duyarlı bileşenler, metin ve otomatik düzenle bir web sitesi tasarlayıp yayımlamayı; Figma Buzz ise ekiplerin marka çizgisine uygun sabit görselleri birlikte üretmesini sağlıyor. İkisi de sayfada beta olarak işaretli.

Sunum ve gözden geçirme​

Sayfa, Figma Slides'ın tasarım ve prototipleri sunuma yerleştirmeye, ekiple birlikte hazırlanıp sunulmaya ve etkileşimli bileşenlerle sunum bitmeden paydaş geri bildirimi toplamaya imkân verdiğini anlatıyor.

Tasarım gözden geçirmelerinde en çok kaybedilen şey, toplantıdan sonra kimin neye karar verdiğinin izini sürmek. Kararın alındığı yüzeyle tasarımın durduğu yüzey aynı olduğunda bu iz kendiliğinden kalıyor.

Öğrenme kaynakları nerede?​

Yardım merkezi, beceri odaklı kurslar, uygulamalı küçük projeler ve uzman eşliğinde izlenen eğitim videoları gibi başlıkları ayrı ayrı listeliyor. Sorun giderme, destek başvurusu ve topluluk forumu da aynı menüde duruyor.

Yeni bir araca geçerken en pahalı kalem çoğu zaman lisans değil, ekibin öğrenme süresi oluyor. Resmî eğitim yolunun ne kadar derli toplu olduğunu görmek, bu süreyi kestirmenin en kolay yolu.

Ekip dosyasında nelere dikkat etmeli?​

Ortak dosyada çalışırken en sık karşılaşılan sorunlardan biri yazı tipleri. Dosya başka bir makinede açıldığında eksik font uyarısının neden çıktığını ve nasıl önleneceğini eksik font yazımızda ele almıştık.

Tarayıcıda çalışan tasarım araçlarının genel mantığını merak ediyorsanız Canva yazımız karşılaştırma için iyi bir başlangıç.

Sık Sorulan Sorular​

Figma nedir?
Yardım merkezinin tanımıyla, ekiple birlikte fikir üretip tasarım yapmayı ve ürün geliştirmeyi sağlayan bir platform.

Figma Design ne için kullanılıyor?
Web siteleri, mobil uygulamalar ve diğer dijital ürünler için tasarım oluşturmak, paylaşmak ve sınamak için.

Sadece tasarımcılar mı kullanıyor?
Sayfa, ürün yöneticileri, yazarlar ve geliştiriciler dahil sürece katılan herkesin katkı verebildiğini söylüyor.

Dev Mode ne işe yarıyor?
Tasarımları koda dönüştürmeye yardımcı oluyor ve devir sırasında ayrıntıların kaybolmamasını hedefliyor.

FigJam ile Figma Design farkı ne?
FigJam beyin fırtınası ve planlama için beyaz tahta; Figma Design tasarımın kendisinin yapıldığı yer.

Özetle​

Figma tek bir çizim aracı değil, aynı dosya evrenini paylaşan bir araçlar ailesi. Tasarım Figma Design'da, dağınık düşünme FigJam'de, koda geçiş Dev Mode'da yürüyor. Ürünün kendi tanıtımı, sürece katılan herkesin katkı verebilmesini merkeze koyuyor. Yeni bileşenlerin bir kısmı ise hâlâ beta olarak işaretli.

Ekibinizde tasarım kararlarının gerekçesi nerede yazılı duruyor?

Güncelleme: 1 Eylül 2026. Figma yardım merkezinin "What is Figma?" sayfası kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_08.jpg
    banner_08.jpg
    5.3 KB · Görüntüleme: 0
Geri