Web Guvenligi Baslangic Rotasi: Ilk 7 Adim

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
16

Web Guvenligi Baslangic Rotasi: Ilk 7 Adim

Web guvenligi, sadece bir eklenti kurmak veya SSL aktif etmekten ibaret degildir. Site sahibi icin asil mesele; hesaplari, guncellemeleri, yedekleri, izlemeyi ve hata cozum surecini dogru siraya koymaktir.

Bu rota, guvenlik konusunda nereden baslayacagini bilmeyenler icin pratik bir okuma sirasi sunar. Once temel kontrollerle baslar, sonra kurulum, bakim, kontrol listesi, hata cozum ve olcekleme adimlarina gecer.

Güncelleme: 2026-06-13

695

Bu Rota Kimler Icin?​

• Yeni site sahipleri: Yayina cikmadan once temel guvenlik kontrollerini kacirmak istemeyenler.
  • WordPress ve CMS yonetenler: Eklenti, tema, hesap ve dosya izinlerini daha disiplinli takip etmek isteyenler.
  • Forum ve topluluk yoneticileri: Spam, zayif parola, yetki karmasasi ve sahte kayit risklerini azaltmak isteyenler.
  • Ajans ve freelancerlar: Musteriye teslim oncesi standart guvenlik kontrolu uygulamak isteyenler.

Kisa not' Alıntı:
Guvenlikte en iyi baslangic, once basit ve surekli uygulanabilir kontrolleri oturtmaktir. Karmaşık araclar, temel duzen yoksa tek basina yeterli olmaz.

Okuma Sirasi​

1. Web Guvenligi Ipuclari: 10 Adim - Temel guvenlik mantigini, hesap disiplinini ve ilk kontrol maddelerini anlamak icin.
  2. Adim Adim Web Guvenligi: Sifirdan Kurulum - Yeni bir siteyi guvenli baslatmak, hesaplari ve temel ayarlari duzenlemek icin.
  3. Web Guvenligi 2025: Net Kontrol Listesi - Eksik kalabilecek ayarlari tek tek isaretlemek icin.
  4. Adim Adim Web Guvenligi: Bakim Rutini - Haftalik ve aylik guvenlik kontrolunu aliskanlik haline getirmek icin.
  5. Web Guvenligi Hatalari ve Cozumleri - Sık gorulen yapilandirma, izin, login ve yonlendirme sorunlarini teshis etmek icin.
  6. Ileri Seviye Web Guvenligi: Olcekleme - Trafik ve ekip buyudukce yetki, log, alarm ve surec yapisini guclendirmek icin.
  7. Kapsamli Web Guvenligi Rehberi - Tum basliklari daha genis bir cercevede toparlamak icin.

Hizli Kontrol Listesi​

Bu rotayi uygularken once mevcut durumu not edin. Sonra her madde icin "var", "eksik", "kontrol edilecek" seklinde kisa bir durum yazin.

• Hesaplar: Yonetici sayisi sinirli mi, eski hesaplar kapatildi mi, guclu parola kullaniliyor mu?
  • Guncellemeler: CMS, tema, eklenti, forum yazilimi ve sunucu bilesenleri guncel mi?
  • Yedekler: Dosya ve veritabani yedegi alinip geri yukleme testi yapildi mi?
  • HTTPS: Sertifika, yonlendirme, karma icerik ve guvenli form akislari kontrol edildi mi?
  • Izleme: Basarisiz login, 404/500 hatalari, spam kayit ve beklenmeyen trafik artisi takip ediliyor mu?

Ornek Uygulama Plani​

Kucuk bir site icin bu rotayi dort gunluk basit bir guvenlik sprinti gibi uygulayabilirsiniz.

• 1. Gun: Hesaplari ve yetkileri gozden gecirin; gereksiz yonetici hesaplarini kaldirin.
  • 2. Gun: CMS, tema, eklenti ve sunucu bilesenlerini kontrollu sekilde guncelleyin.
  • 3. Gun: Yedekleme duzenini test edin; geri yukleme adimlarini kisa bir not haline getirin.
  • 4. Gun: Log, login denemesi, spam kayit ve hata sayfalarini kontrol ederek izleme rutini olusturun.

Mikro Vaka​

Bir site sahibi guvenligi sadece SSL ile cozulmus sanabilir. Oysa zayif yonetici parolasi, eski eklenti, test edilmemis yedek ve gereksiz yetkili hesaplar bir araya geldiginde sorun cok daha hizli buyur.

Bu rota bu nedenle once basit ama kritik maddelere odaklanir. Guvenlik duzeni kurulduktan sonra ileri seviye izleme, alarm, WAF ve olcekleme kararları daha saglikli verilir.

En pratik kazanc, her degisikligi kayda almak ve beklenmeyen bir durumda geri donus yolunu onceden bilmektir. Bu sayede sorun cikinca panik yerine kontrol listesiyle ilerlenir.

Soru Sablonu: Yardim Isterken Bunlari Ekleyin​

Forumda web guvenligi hakkinda soru acarken asagidaki bilgileri paylasirsaniz cevaplar daha net olur.

• Site turu:
  • Kullanilan CMS veya forum yazilimi:
  • Hosting / sunucu turu:
  • Son yapilan degisiklik:
  • Gorulen hata veya uyari:
  • Etkilenen sayfa veya islem:
  • Denenen cozumler:

Tüm Başlangıç Rotaları​

Bu rota, DijitalPusula Başlangıç Rotaları Merkezi içinde yer alan canlı başlangıç yollarından biridir. Merkez konudan CMS, web güvenliği, SEO ve e-ticaret/ödeme rotalarını birlikte görebilirsiniz.

Dış Kaynaklar​

Ozetle​

Hesaplari azaltin, guncellemeyi duzenli yapin, yedegi test edin, loglari izleyin. Web guvenliginde sürdürülebilir koruma, bu temel ritmin aksatilmamasiyla baslar.

Hız kadar güven de şart — saldırılara karşı hazırlıklı olun

Ekli dosyalar

• web-guvenligi-baslangic-rotasi_1000x120.jpg
    web-guvenligi-baslangic-rotasi_1000x120.jpg
    9 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
Geri