Web Güvenliği Başlangıç Rotası: İlk 7 Adım

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
16

Web Güvenliği Başlangıç Rotası: İlk 7 Adım

Web güvenliği, sadece bir eklenti kurmak veya SSL aktif etmekten ibaret değildir. Site sahibi için asıl mesele; hesaplari, güncellemeleri, yedekleri, izlemeyi ve hata çözüm sürecini doğru sıraya koymaktır.

Bu rota, güvenlik konusunda nereden başlayacağını bilmeyenler için pratik bir okuma sırası sunar. Önce temel kontrollerle başlar, sonra kurulum, bakım, kontrol listesi, hata çözüm ve ölçekleme adımlarına geçer.

Güncelleme: 2026-06-13

701

Bu Rota Kimler İçin?​

• Yeni site sahipleri: Yayına çıkmadan önce temel güvenlik kontrollerini kaçırmak istemeyenler.
  • WordPress ve CMS yonetenler: Eklenti, tema, hesap ve dosya izinlerini daha disiplinli takip etmek isteyenler.
  • Forum ve topluluk yoneticileri: Spam, zayıf parola, yetki karmaşası ve sahte kayıt risklerini azaltmak isteyenler.
  • Ajans ve freelancerlar: Müşteriye teslim öncesi standart güvenlik kontrolu uygulamak isteyenler.

Kısa not' Alıntı:
Guvenlikte en iyi başlangıç, önce basit ve sürekli uygulanabilir kontrolleri oturtmaktır. Karmaşık araçlar, temel düzen yoksa tek başına yeterli olmaz.

Okuma Sırası​

1. Web Güvenliği İpuçları: 10 Adım - Temel güvenlik mantığını, hesap disiplinini ve ilk kontrol maddelerini anlamak için.
  2. Adım Adım Web Güvenliği: Sıfırdan Kurulum - Yeni bir siteyi güvenli başlatmak, hesaplari ve temel ayarları düzenlemek için.
  3. Web Güvenliği 2025: Net Kontrol Listesi - Eksik kalabilecek ayarları tek tek isaretlemek için.
  4. Adım Adım Web Güvenliği: Bakım Rutini - Haftalık ve aylık güvenlik kontrolunu aliskanlik haline getirmek için.
  5. Web Güvenliği Hataları ve Çözümleri - Sık görülen yapilandirma, izin, login ve yönlendirme sorunlarini teşhis etmek için.
  6. İleri Seviye Web Güvenliği: Ölçekleme - Trafik ve ekip buyudukce yetki, log, alarm ve süreç yapisini guclendirmek için.
  7. Kapsamlı Web Güvenliği Rehberi - Tum başlıkları daha geniş bir çerçevede toparlamak için.

Hızlı Kontrol Listesi​

Bu rotayı uygularken önce mevcut durumu not edin. Sonra her madde için "var", "eksik", "kontrol edilecek" seklinde kısa bir durum yazin.

• Hesaplar: Yonetici sayisi sinirli mi, eski hesaplar kapatildi mi, güçlü parola kullaniliyor mu?
  • Guncellemeler: CMS, tema, eklenti, forum yazilimi ve sunucu bilesenleri güncel mi?
  • Yedekler: Dosya ve veritabani yedegi alinip geri yukleme testi yapildi mi?
  • HTTPS: Sertifika, yönlendirme, karma içerik ve güvenli form akislari kontrol edildi mi?
  • Izleme: Basarisiz login, 404/500 hataları, spam kayıt ve beklenmeyen trafik artışı takip ediliyor mu?

Örnek Uygulama Planı​

Kucuk bir site için bu rotayı dort gunluk basit bir güvenlik sprinti gibi uygulayabilirsiniz.

• 1. Gun: Hesaplari ve yetkileri gozden gecirin; gereksiz yonetici hesaplarini kaldirin.
  • 2. Gun: CMS, tema, eklenti ve sunucu bilesenlerini kontrollu şekilde guncelleyin.
  • 3. Gun: Yedekleme duzenini test edin; geri yukleme adimlarini kısa bir not haline getirin.
  • 4. Gun: Log, login denemesi, spam kayıt ve hata sayfalarini kontrol ederek izleme rutini olusturun.

Mikro Vaka​

Bir site sahibi güvenliği sadece SSL ile cozulmus sanabilir. Oysa zayıf yonetici parolasi, eski eklenti, test edilmemis yedek ve gereksiz yetkili hesaplar bir araya geldiginde sorun çok daha hızlı buyur.

Bu rota bu nedenle önce basit ama kritik maddelere odaklanir. Güvenlik düzeni kurulduktan sonra ileri seviye izleme, alarm, WAF ve ölçekleme kararları daha sağlıklı verilir.

En pratik kazanc, her degisikligi kayda almak ve beklenmeyen bir durumda geri donus yolunu onceden bilmektir. Bu sayede sorun cikinca panik yerine kontrol listesiyle ilerlenir.

Soru Sablonu: Yardim Isterken Bunlari Ekleyin​

Forumda web güvenliği hakkında soru acarken asagidaki bilgileri paylasirsaniz cevaplar daha net olur.

• Site turu:
  • Kullanilan CMS veya forum yazilimi:
  • Hosting / sunucu turu:
  • Son yapilan değişiklik:
  • Görülen hata veya uyari:
  • Etkilenen sayfa veya işlem:
  • Denenen çözümler:

Tüm Başlangıç Rotaları​

Bu rota, DijitalPusula Başlangıç Rotaları Merkezi içinde yer alan canlı başlangıç yollarından biridir. Merkez konudan CMS, web güvenliği, SEO ve e-ticaret/ödeme rotalarını birlikte görebilirsiniz.

Dış Kaynaklar​

Özetle​

Hesaplari azaltin, guncellemeyi düzenli yapin, yedegi test edin, loglari izleyin. Web guvenliginde sürdürülebilir koruma, bu temel ritmin aksatilmamasiyla başlar.

Hız kadar güven de şart — saldırılara karşı hazırlıklı olun

Ekli dosyalar

• web-guvenligi-baslangic-rotasi_1000x120.jpg
    web-guvenligi-baslangic-rotasi_1000x120.jpg
    9 KB · Görüntüleme: 3
  • 681_1000x120.jpg
    681_1000x120.jpg
    11.4 KB · Görüntüleme: 2
Son düzenleme:
Geri