Sertifika Nedir, Hangi Belge Hangi Hakkı Doğuruyor?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
961

Bir kurs bitirdiniz, elinize bir belge verildi. Bu belge ne işe yarıyor? Türkiye'de "sertifika" kelimesi çok farklı ağırlıktaki belgeleri anlatmak için kullanılıyor; bazıları bir mesleği icra etme yetkisi verirken bazıları yalnız katılım kaydı tutuyor.

Bu yazı belgelerin hukuki karşılığını, hangi belgenin hangi hakkı doğurduğunu ve bir belgenin ciddiye alınıp alınmayacağını nasıl anlayacağınızı kanun metinlerine dayanarak açıklıyor.

Belge unvan doğuruyorsa yetki de doğuruyor​

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu belgeleri unvanla ilişkilendiriyor.

Kanuna göre kalfalık hakkını elde edenlere kalfalık belgesi veriliyor. Devamı bir yasak içeriyor: kalfalık belgesi bulunmayanlar kalfa unvanıyla çalışamıyor ve çalıştırılamıyor.

Aynı yapı ustalık için de kuruluyor. Sınavları başarıyla tamamlayanlara ustalık belgesi veriliyor; ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanıyla çalışamıyor ve çalıştırılamıyor.

• Kalfalık belgesi: Kalfa unvanıyla çalışmanın şartı.
  • Ustalık belgesi: Usta unvanıyla çalışmanın şartı.
  • Ortak nokta: Belge yoksa unvan da kullanılamıyor.

Bir belge iş yeri açtırıyor​

Kanunun iş yeri açmayı düzenleyen maddesi, belgenin ekonomik karşılığını gösteriyor: ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları iş yerlerinde çalıştıranlar bağımsız iş yeri açabiliyor.

Yani belge burada bir referans değil, bir yetki. Kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde iş yeri açma izni vermeye yetkili kurumlar bu şartı arıyor.

Kanun belgeye ulaşmanın birden çok yolunu da tanımlıyor. Kalfalık yeterliğini kazanıp mesleğinde en az beş yıl çalışmış olanlar ustalık sınavlarına doğrudan katılabiliyor.

Püf nokta' Alıntı:
Belgenin değeri hangi kurumdan alındığından çok, hangi hakkı doğurduğundan geliyor.

Okul mezunu için yol farklı​

Kanun mesleki eğitim almış olanlara ayrı bir güzergâh tanımlıyor. En az üç yıl süreli mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar, Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitim kurslarına katılabildikleri gibi doğrudan ustalık sınavlarına da girebiliyor.

Ustalık unvanının kullanılmadığı mesleklerde çalışanlara ise ustalık belgesinin hak, yetki ve sorumluluklarını taşıyan belge aynı esaslara göre veriliyor.

Bu ayrıntı önemli: kanun unvanı değil, unvanın taşıdığı hak ve yetkiyi esas alıyor.

İşletmeler tarafında karşılığı ne?​

Kanun yalnız belge alan kişiyi değil, eğitim veren tarafı da bağlıyor. On ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, çalıştırdıkları personel sayısının yüzde beşinden az olmamak üzere mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumu öğrencilerine beceri eğitimi, mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumu öğrencilerine staj ve tamamlayıcı eğitim yaptırıyor.

Bu işletmeler mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumu öğrencilerine de staj yaptırabiliyor. Öğrenci sayısının tespitinde kesirler tam sayıya tamamlanıyor.

Belgenin arkasındaki sistemin bir ayağı okulda, bir ayağı iş yerinde duruyor. Bu yüzden unvan doğuran belgeler yalnız sınav sonucuna değil, iş içinde geçirilen süreye de dayanıyor.

Kalite güvencesi ve ulusal çerçeve​

İkinci kaynak belgeleri ulusal bir çerçeveye bağlıyor. 5544 sayılı Kanun, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin oluşturulmasına, geliştirilmesine ve güncelliğinin korunmasına ilişkin işlemlerin Kurum tarafından yürütüldüğünü söylüyor.

Kapsam da açık: kalite güvencesi sağlanmış tüm yeterlilikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine dâhil ediliyor. Yeterliliklerin kalite güvencesinin sağlanmasına ilişkin ölçütler Kurum tarafından belirleniyor.

Kanun bu çerçevenin oluşumu ve yürütülmesi için Millî Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Kurum ve ilgili tarafların temsilcilerinden oluşan kurul, komisyon ve çalışma grupları gibi danışma, karar ve uygulama birimleri oluşturulabileceğini belirtiyor.

Buradan çıkan ölçüt şu: bir belgenin ulusal karşılığı olup olmadığını anlamak için, dayandığı yeterliliğin kalite güvencesi sağlanmış bir yeterlilik olup olmadığına bakmak gerekiyor.

Peki kurs belgeleri ne oluyor?​

Kanunlar unvan doğuran belgeleri ve ulusal çerçeveye giren yeterlilikleri düzenliyor. Bir çevrimiçi kursun sonunda verilen katılım belgesi bu kategorilerin dışında kalıyor.

Bu, o belgenin değersiz olduğu anlamına gelmiyor; yalnız hukuki bir yetki doğurmadığını gösteriyor. Böyle bir belge öğrenilen konuyu kanıtlamak için portföyle birlikte anlam kazanıyor.

Ayrım pratikte üç soruyla yapılabiliyor: Belge bir unvan kullanma hakkı veriyor mu? Dayandığı yeterlilik ulusal çerçeveye dâhil mi? Sınav ve değerlendirme süreci var mı, yoksa yalnız katılım mı kaydediliyor?

Yan yana okunacaklar​

Ücretsiz belge veren programların kurumsal karşılığını ücretsiz sertifika yazımızda ele almıştık. Üniversite adıyla sunulan programların nasıl doğrulanacağını üniversite programları yazımızda anlatmıştık.

Bir eğitimin içeriğinin güncel olup olmadığını sınamanın yolunu ise kurs güncelliği yazımızda toplamıştık.

Sık Sorulan Sorular​

Sertifika nedir?
Türkiye'de belgeler ikiye ayrılıyor: unvan ve yetki doğuran resmî belgeler ile katılımı kaydeden kurs belgeleri.

Kalfalık belgesi ne sağlıyor?
Kanuna göre kalfa unvanıyla çalışmanın şartı; belgesi olmayanlar bu unvanla çalıştırılamıyor.

Ustalık belgesi olmadan iş yeri açılır mı?
Kanun bağımsız iş yeri açmayı ustalık belgesine sahip olmaya veya belgeli birini çalıştırmaya bağlıyor.

Meslek lisesi mezunu ne yapıyor?
Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitim kurslarına katılabiliyor ya da doğrudan ustalık sınavına girebiliyor.

Kurs bitirme belgesi resmî mi?
Unvan doğurmuyor; ulusal karşılığı için dayandığı yeterliliğin kalite güvencesine bakmak gerekiyor.

Özetle​

Sertifika tek bir şey değil. Kanun kalfalık ve ustalık belgelerini unvan kullanma hakkına, ustalık belgesini iş yeri açma yetkisine bağlıyor. Ulusal çerçeve tarafında ise kalite güvencesi sağlanmış yeterlilikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine dâhil ediliyor. Bir belgeyi değerlendirirken sorulacak soru basit: bu belge bana hangi hakkı veriyor?

Elinizdeki belgenin dayandığı yeterliliği kontrol ettiniz mi?

Güncelleme: 2 Eylül 2026. 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 5544 sayılı Kanun metinleri kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_09.jpg
    banner_09.jpg
    5.8 KB · Görüntüleme: 0
Geri