- Tepki
- 17
"Ücretsiz sertifika" araması çoğu zaman reklam sayfalarına çıkıyor; belgeyi kimin verdiği ve nerede geçerli olduğu ise orada yazmıyor. Oysa Türkiye'de bu belgeleri veren kamu kaynakları ve sorgulama ekranları belli.
Aşağıda hangi kurumun ne tür program açtığını, kursa katılmanın koşullarını, kurs sonunda hangi belgenin verildiğini ve belgenin nereden doğrulandığını kurumların kendi sayfalarına bakarak topluyoruz.
Halk eğitim kursları
En geniş program ağı Millî Eğitim Bakanlığında. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün e-Yaygın sistemi kurs programlarını ve açık kursları tek yerden yayımlıyor.
Portalın sunduğu işlevler de sayfada duruyor: kurs programları listesi, açılmış kursların görüntülenmesi ve sertifika sorgulama. Girişler MEBBİS ya da e-Devlet üzerinden yapılıyor.
Kurs çeşitliliği geniş bir yelpazede: bilgisayar işletmenliğinden giyim üretimine, okuma yazmadan aşçılığa kadar farklı alanlar açık kurs listesinde yer alıyor. Portalın öne çıkardığı çerçeve de bu; ülkenin her yerinde, her alanda ücretsiz öğrenme fırsatı.
İŞKUR'un mesleki eğitim kursları
İkinci kaynak istihdam tarafında. İŞKUR'un mesleki eğitim kursları sayfası amacı iki başlıkta topluyor: mesleği olmayanlara meslek edindirmek ve mesleği olanların becerilerini geliştirerek istihdam edilebilirliğini artırmak.
Katılım şartları da sıralanmış. Başvuranın Kuruma kayıtlı işsiz olması, 15 yaşını tamamlamış olması, mesleğin gereklerine uygun olması, emekli olmaması ve yüklenicinin hısımı olmaması aranıyor. Ayrıca iş ve meslek danışmanlığı hizmetinden faydalanmak gerekiyor.
- Danışmanlık: İş ve meslek danışmanlığından faydalanmak.
Kursiyer tarafında yalnız ücretsizlik yok, ödeme de var. Sayfa, kursiyerlere günlük zaruri gider ödemesi yapıldığını ve tutarların iş arayan ile işsizlik ödeneği alan kursiyerler için ayrı belirlendiğini gösteriyor. Buna ek olarak kursiyerlerin kurs süresince genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primlerinin Kurum tarafından karşılandığı belirtiliyor.
Püf nokta' Alıntı:Tutarlar dönem dönem güncelleniyor; başvurudan önce sayfadaki güncel rakamı kontrol edin.
Kurs sonunda hangi belge veriliyor?
Sayfa belgeyi de tarif ediyor: kursu başarıyla tamamlayanlara Millî Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi ya da sertifika veriliyor.
Buradaki ayrım önemli. Belgenin değerini veren şey kursu düzenleyen kuruluş değil, belgeyi onaylayan makam. Onaysız bir katılım belgesi ile bakanlık onaylı bir sertifika aynı şey değil.
Aradaki farkı anlamanın pratik yolu üç soru sormak. Belge hangi kurumun adını taşıyor, kurs programı o kurumun onaylı program listesinde yer alıyor mu ve belgenin bir sorgulama numarası var mı? Üçüne de "evet" diyemiyorsanız, elinizdeki büyük olasılıkla katılım belgesi.
İş başvurusunda da ayrım bu noktada beliriyor: işveren belgeyi doğrulayabildiği ölçüde dikkate alıyor, doğrulanamayan bir kâğıt ise özgeçmişte tek satır olarak kalıyor.
Belge türlerinin hangi hakkı doğurduğunu sertifika yazımızda ayrıntılandırmıştık.
Üniversite dersleri açık erişimde
Sertifika değil ama içerik arayanlar için üçüncü bir kaynak var. YÖK Dersleri Platformu yükseköğretim kurumlarının derslerini tek çatı altında topluyor.
Platform kendi sınırını da yazıyor: derslerin içerikleri ve telif hakları ile ilgili tüm sorumluluk, bağlantıyı veren üniversiteye ait.
Yani buradan alınan şey bir belge değil, ders içeriği. Kendi kendine öğrenme sırasını nasıl kuracağınızı yazılım nasıl öğrenilir yazımızda anlatmıştık; bu içerikler o sıranın kaynak tarafını besliyor.
Belgeyi nasıl doğrularsınız?
Ücretsiz sertifika aramasının en kritik adımı burası. e-Yaygın portalındaki sertifika sorgulama ekranı, MEB tarafından verilen belgelerin doğrulanmasını sağlıyor.
Doğrulama yolu olmayan bir belge, işverene sunulduğunda tartışmaya açık kalıyor. Bu yüzden bir programa başlamadan önce sorulacak soru şu: bu kursu bitirdiğimde aldığım belge hangi kurum tarafından onaylanıyor ve nereden sorgulanıyor?
Yazılımın hangi katmanlardan oluştuğunu yazılım yazımızda ele almıştık; alan seçerken bu haritayı kullanmak işinizi kolaylaştırır.
Sık Sorulan Sorular
Ücretsiz sertifika programları nereden bulunur?
MEB'in e-Yaygın portalındaki açık kurslardan ve İŞKUR'un mesleki eğitim kurslarından.
İŞKUR kursuna kimler katılabiliyor?
Kuruma kayıtlı işsiz, 15 yaşını tamamlamış, mesleğin gereklerine uygun, emekli olmayan ve yüklenicinin hısımı olmayan kişiler.
Kursiyere ödeme yapılıyor mu?
Evet, günlük zaruri gider ödemesi yapılıyor; ayrıca genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı primleri Kurumca karşılanıyor.
Kurs sonunda hangi belge veriliyor?
Başarıyla tamamlayanlara Millî Eğitim Bakanlığı veya üniversite onaylı kurs bitirme belgesi ya da sertifika.
Üniversite dersleri sertifika veriyor mu?
YÖK Dersleri Platformu ders içeriği sunuyor; sorumluluk bağlantıyı veren üniversiteye ait ve platform belge vaadi taşımıyor.
Özetle
Türkiye'de ücretsiz sertifika arayan biri için iki resmî adres var: MEB'in e-Yaygın portalı ve İŞKUR'un mesleki eğitim kursları. İŞKUR tarafında katılım şartları belirli ve kursiyere günlük ödeme ile sigorta primi desteği sağlanıyor; belge, bakanlık ya da üniversite onayıyla veriliyor. YÖK Dersleri Platformu ise belge değil içerik sunuyor. Seçim yaparken bakılacak tek ölçüt belgeyi kimin onayladığı ve nereden doğrulandığı.
Almayı düşündüğünüz belgenin sorgulama ekranı var mı, kayıt olmadan önce baktınız mı?
Güncelleme: 5 Eylül 2026. MEB e-Yaygın portalı, İŞKUR mesleki eğitim kursları sayfası ve YÖK Dersleri Platformu kontrol edildi.
Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula