- Tepki
- 17
Uygulamayı yazdınız, mağazaya yüklediniz ve indirilmeye başladı. Şimdi gelir tarafı: kullanıcıdan ücret almadan kazanmanın en yaygın yolu, uygulamanın içinde reklam göstermek. Bu işi üstlenen platformlardan biri AdMob.
Bu yazı platformun ne olduğunu, hesap açmanın hangi adımlardan geçtiğini, uygulamaya nasıl bağlandığını ve reklam yerleşiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Google'ın yardım ve geliştirici belgelerine bakarak topluyor.
Platform ne vaat ediyor?
AdMob'un başlangıç sayfası, platformu geliştiriciler düşünülerek tasarlanmış olarak tanıtıyor ve üç başlık sayıyor: uygulamadan daha fazla gelir elde etmek, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak ve stratejik bilgilere ulaşmak.
Sayfa bunların otomatik araçlarla yapıldığını da ekliyor. Yani reklam satışı, eşleştirme ve ölçüm tarafı geliştiricinin elle yürüteceği bir iş olarak konumlandırılmıyor.
Hesap açarken ne isteniyor?
Yardım sayfası kaydolmayı üç adıma ayırıyor: hesabı oluşturmak, Google hesabını doğrulamak ve ödeme bilgilerini girmek. Kayıt, yeni veya mevcut bir Google hesabıyla yapılabiliyor.
Sayfada dikkat edilmesi gereken bir uyarı da var: kimliğin doğrulanabilmesi ve ödeme yapılabilmesi için hâlihazırda yaşadığınız ülke veya bölge seçiliyor ve bu seçim sonradan değiştirilemiyor.
- 1. adım: Hesabın oluşturulması.
- 2. adım: Google hesabının doğrulanması.
- 3. adım: Ödeme bilgilerinin girilmesi.
Uygulamaya nasıl bağlanıyor?
Google'ın hızlı başlangıç belgesi, mobil reklam geliştirme kitinin uygulamaya eklenmesini reklam göstermenin ve gelir elde etmenin ilk adımı olarak tanımlıyor. Kit eklendikten sonra bir reklam biçimi seçilip o biçimin adımları uygulanıyor; belge örnek olarak yerel ve ödüllü video biçimlerini veriyor.
Belge uygulama tarafındaki ön koşulları da veriyor: en düşük geliştirme kiti sürümünün 23 veya daha yüksek, derleme kiti sürümünün 35 veya daha yeni olması gerekiyor.
Bir adım daha var: uygulamayı AdMob hesabında kaydetmek. Belgeye göre bu kayıt, ilerleyen adımlarda gerekecek benzersiz bir uygulama kimliği üretiyor.
Püf nokta' Alıntı:Uygulama kimliği alınmadan yazılan reklam kodu, sahada sessiz kalır.
Reklamı nereye koymalı?
Google'ın banner yerleşim rehberi, telefon ekranlarının sınırlı olması nedeniyle yerleşimin dikkatle planlanması gerektiğini söylüyor. Rehbere göre banner reklamların uygulamadaki diğer ögelere yakın olması, yanlışlıkla yapılan tıklamaların en büyük nedenlerinden biri.
Belge kaçınılması gereken yerleri de tek tek sayıyor: "ileri" düğmesi ya da uygulamaya özgü menü çubuğu gibi etkileşimli düğmelerin yanı; metin sohbet kutusu veya galerideki bir resim gibi etkileşimli içeriğin yanı; kullanıcıların sürekli etkileşimde olduğu oyun ekranı gibi bölümler.
Bu liste yalnız kullanıcı deneyimiyle ilgili değil. Yanlışlıkla yapılan tıklama, hem kullanıcıyı kaybettiriyor hem de gelir tarafında sürdürülebilir olmayan bir tabloya yol açıyor.
Proje tarafında hangi ayarlar gerekiyor?
Hızlı başlangıç belgesi, uygulamanın derleme yapılandırmasında Google'ın paket deposunun ve merkezi paket deposunun tanımlı olmasını istiyor. Bu tanım yapılmadan kitin bağımlılık olarak çözülmesi mümkün olmuyor.
Ön koşullardaki sürüm sayıları da bir eşik anlamına geliyor: uygulamanız daha eski bir en düşük sürümle yayımlanıyorsa, reklam eklemeden önce o eşiği yükseltmeniz gerekiyor. Bu, eski cihaz desteğiyle ilgili ayrı bir karar doğuruyor.
Belge adımları sırayla veriyor ve sıranın kendisi bir kontrol listesi işlevi görüyor: önce hesap ve uygulama kaydı, sonra depo ve bağımlılık ayarları, en son biçim uygulaması.
Reklam tek gelir yolu mu?
Uygulama içi satın alma, reklamdan bağımsız ikinci bir yol. Türlerinin neler olduğunu ve nasıl kurgulandığını satın alma yazımızda ele almıştık.
Mobil tarafta reklamcılığın genel çerçevesini mobil reklamcılık yazımızda, banner biçiminin kendine özgü kurallarını ise banner yazımızda bulabilirsiniz.
Biçim seçimi neyi değiştiriyor?
Hızlı başlangıç belgesindeki sıralama önemli: önce kit ekleniyor, sonra biçim seçiliyor. Biçim kararı, uygulamanın akışına göre veriliyor — ödüllü video kullanıcıya bir karşılık sunarken banner sürekli görünür bir alan istiyor.
Bu yüzden gelir sorusuna cevap aranırken önce akış çiziliyor: kullanıcı hangi anda duruyor, hangi anda bekliyor, hangi anda ödül bekliyor. Yerleşim kararları bu haritanın üstüne kuruluyor.
Sık Sorulan Sorular
AdMob nedir?
Google'ın tanımıyla, geliştiriciler için tasarlanmış; uygulamadan gelir elde etmeyi, kullanıcı deneyimini ve stratejik bilgilere erişimi hedefleyen bir platform.
Hesap açmak için ne gerekiyor?
Yeni veya mevcut bir Google hesabı; ardından hesabın doğrulanması ve ödeme bilgilerinin girilmesi.
Ülke seçimini sonra değiştirebilir miyim?
Yardım sayfası bu seçimin sonradan değiştirilemeyeceğini belirtiyor.
Uygulamaya ne eklemek gerekiyor?
Mobil reklam geliştirme kiti; belge bunu reklam göstermenin ilk adımı olarak tanımlıyor.
Banner'ı nereye koymamalı?
Etkileşimli düğmelerin ve içeriğin yanına, kullanıcıların sürekli etkileşimde olduğu ekranlara.
Özetle
AdMob, uygulama içinde reklam göstererek gelir elde etmeyi sağlayan bir platform. Hesap açma üç adımdan oluşuyor ve ülke seçimi geri alınamıyor. Teknik tarafta önce geliştirme kiti ekleniyor, uygulama kaydedilip kimlik alınıyor, sonra biçim seçiliyor. Yerleşimde ise yanlışlıkla yapılan tıklamaları önlemek, belgenin ayrıca uyardığı bir başlık.
Uygulamanızda reklam alanını, kullanıcının hangi anını böleceğini düşünerek mi belirlediniz?
Güncelleme: 1 Eylül 2026. AdMob'un kaydolma ve banner yerleşim yardım sayfaları ile Google'ın Android hızlı başlangıç belgesi kontrol edildi.
Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula