MySQL Nedir, Veri Hangi Yapıda ve Nerede Saklanıyor?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
1044

Barındırma paketlerinin özellik listesinde hep aynı satır geçer: "MySQL veritabanı". Çoğu kullanıcı o satırın neyi ifade ettiğini, verinin orada hangi yapıda durduğunu bilmeden hesabı açar.

Aşağıda MySQL'in kendi başvuru kılavuzuna dayanarak ne olduğunu, ilişkisel yapının ne anlama geldiğini, varsayılan depolama motorunun neyi güvenceye aldığını ve kelimenin içindeki SQL'in nereden geldiğini topluyoruz.

Kılavuzdaki tanım​

MySQL 8.0 başvuru kılavuzu işe kimliği vererek başlıyor: MySQL, Oracle Corporation tarafından geliştirilen, dağıtılan ve desteklenen, en popüler açık kaynak SQL veritabanı yönetim sistemi.

Kılavuz sonra kavramı ikiye ayırıyor. Veritabanı, yapılandırılmış bir veri topluluğu; basit bir alışveriş listesinden kurumsal ağdaki devasa bilgi yığınına kadar her şey olabiliyor. Bilgisayarda saklanan bu veriyi eklemek, erişmek ve işlemek içinse MySQL Server gibi bir veritabanı yönetim sistemine ihtiyaç duyuluyor.

Yani MySQL verinin kendisi değil, veriyi tutan ve isteklere yanıt veren yazılım. Tablo yapısının nasıl kurulduğunu veritabanı yazımızda adım adım göstermiştik.

"İlişkisel" ne demek?​

Kılavuz burada net bir tarif yapıyor: ilişkisel veritabanı, bütün veriyi tek bir büyük depoya koymak yerine ayrı tablolarda saklıyor. Veritabanı yapıları hız için optimize edilmiş fiziksel dosyalar hâlinde düzenleniyor.

Mantıksal model de sayılmış: veritabanları, tablolar, görünümler, satırlar ve sütunlar gibi nesneler esnek bir programlama ortamı sunuyor.

Asıl kazanç kurallarda. Farklı veri alanları arasındaki ilişkileri yöneten kurallar siz tanımlıyorsunuz: bire bir, bire çok, benzersiz, zorunlu ya da isteğe bağlı ve tablolar arasındaki işaretçiler. Kılavuza göre veritabanı bu kuralları uyguluyor; iyi tasarlanmış bir veritabanında uygulama tutarsız, yinelenmiş, sahipsiz, güncelliğini yitirmiş ya da eksik veriyle karşılaşmıyor.

• Ayrı tablolar: Veri tek yığında değil, ilişkili tablolarda.
  • Kurallar: Bire bir, bire çok, benzersiz, zorunlu, isteğe bağlı.
  • Uygulayan: Kuralları uygulamak veritabanının işi.

Adındaki SQL nereden geliyor?​

Kılavuz kısaltmayı açıklıyor: MySQL'deki SQL, "Structured Query Language", yani yapılandırılmış sorgu dili anlamına geliyor ve veritabanlarına erişmek için kullanılan en yaygın standartlaştırılmış dil.

Standardın kaynağı da belirtilmiş: SQL, ANSI/ISO SQL Standardı tarafından tanımlanıyor ve standart 1986'dan bu yana gelişmeyi sürdürüyor.

Kullanım biçimleri de sayılmış. Programlama ortamınıza göre SQL'i doğrudan yazabiliyor (örneğin rapor üretmek için), başka bir dille yazılmış kodun içine gömebiliyor ya da SQL sözdizimini gizleyen dile özgü bir arayüz kullanabiliyorsunuz.

Dilin kendi sözdizimini SQL yazımızda örneklerle ele almıştık.

Varsayılan motor ne yapıyor?​

MySQL'de tabloların davranışını depolama motoru belirliyor. Kılavuzun InnoDB bölümü bunu açıkça yazıyor: InnoDB, yüksek güvenilirlik ile yüksek başarımı dengeleyen genel amaçlı bir depolama motoru ve MySQL 8.0'da varsayılan motor.

Sonucu da belirtilmiş: farklı bir varsayılan yapılandırmadıysanız, ENGINE yan tümcesi olmadan yazılan bir CREATE TABLE ifadesi InnoDB tablosu oluşturuyor.

Sağladıkları arasında en kritiği veri bütünlüğü. InnoDB'nin veri değiştirme işlemleri ACID modelini izliyor; işlemler kaydetme, geri alma ve çökme sonrası kurtarma yetenekleriyle kullanıcı verisini koruyor.

İki özellik daha sayılıyor: satır düzeyinde kilitleme çok kullanıcılı erişimde eşzamanlılığı artırıyor, yabancı anahtar kısıtlamaları ise ekleme, güncelleme ve silme işlemlerinin ilişkili tablolar arasında tutarsızlık yaratmamasını denetliyor.

Püf nokta' Alıntı:
Tablolarınız hangi motorda duruyor, taşımadan önce kontrol edin; motor değişimi davranış değişimi demek.

Her veritabanı sunucu değil​

MySQL bir sunucu süreci olarak çalışıyor; istemciler ona bağlanıp sorgu gönderiyor. Bu, veritabanı denince akla gelen tek model değil.

SQLite'ın tanıtım sayfası ikinci modeli anlatıyor: sunucusuz, yapılandırma istemeyen, işlemsel bir SQL motorunu uygulayan ve uygulamanın kendi süreci içinde çalışan bir kütüphane.

Sayfanın kendi benzetmesi konumu iyi özetliyor: SQLite'ı Oracle'ın yerine geçecek bir şey olarak değil, fopen() çağrısının yerine geçen bir şey olarak düşünmek gerekiyor. Sayfa, dosya biçiminin platformlar arası olduğunu da yazıyor; veritabanı dosyası 32 bit ile 64 bit sistemler arasında serbestçe kopyalanabiliyor.

Seçim de buradan çıkıyor: aynı veriye birden çok uygulamanın ağ üzerinden eşzamanlı eriştiği yerde sunucu modeli, tek uygulamanın kendi dosyasını taşıdığı yerde gömülü model işi görüyor.

Sorgu yavaşladığında planı okumayı yavaş sorgu yazımızda anlatmıştık; yöntem farklı sistemlerde de benzer işliyor.

Sık Sorulan Sorular​

MySQL nedir?
Oracle tarafından geliştirilen, dağıtılan ve desteklenen, en popüler açık kaynak SQL veritabanı yönetim sistemi.

İlişkisel veritabanı ne demek?
Veriyi tek bir büyük depo yerine ayrı tablolarda saklayan, alanlar arası ilişkileri kurallarla yöneten veritabanı.

MySQL'deki SQL ne anlama geliyor?
Yapılandırılmış sorgu dili; veritabanlarına erişmekte kullanılan en yaygın standartlaştırılmış dil ve ANSI/ISO standardıyla tanımlanıyor.

Varsayılan depolama motoru hangisi?
MySQL 8.0'da InnoDB; ENGINE belirtilmeden oluşturulan tablolar InnoDB tablosu oluyor.

InnoDB neyi güvenceye alıyor?
İşlemler ACID modelini izliyor; kaydetme, geri alma ve çökme sonrası kurtarma ile yabancı anahtar denetimi sağlanıyor.

Özetle​

MySQL, veriyi ayrı tablolarda tutan ve aralarındaki kuralları kendisi uygulayan bir veritabanı yönetim sistemi. Adındaki SQL, ANSI/ISO standardıyla tanımlanan sorgu dilini gösteriyor. Varsayılan depolama motoru InnoDB, işlemleri ACID modeliyle yürütüyor ve yabancı anahtar kısıtlarıyla tablolar arası tutarlılığı koruyor. Paketteki "MySQL veritabanı" satırının arkasında duran şey bu.

Sizin tablolarınız hangi depolama motoruyla oluşturulmuş, hiç baktınız mı?

Güncelleme: 5 Eylül 2026. MySQL 8.0 Başvuru Kılavuzu'nun "What is MySQL?" ve "Introduction to InnoDB" bölümleri ile SQLite tanıtım sayfası kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_03.jpg
    banner_03.jpg
    5.5 KB · Görüntüleme: 2
Geri