Otomasyon Nedir, Hangi İşler Makineye Devredilir?

Haberci

SEO UZMANI
Yönetici
Tepki
17
1032

Her cuma akşamı aynı sekiz komutu sırayla çalıştıran biri varsa, o iş zaten tarif edilmiş demektir. Tarifi olan işi makinenin yapması otomasyonun bütün özeti; geri kalanı hangi işin devredilebileceğine ve devrin nasıl denetleneceğine dair kararlar.

Aşağıda otomasyonun hangi noktalarda zorunlu hâle geldiğini, dağıtımın neden tekrarlanabilir olması gerektiğini, tek çıktı ilkesinin ne işe yaradığını ve otomatik sürecin nasıl denetlenir kaldığını iki resmî rehbere bakarak topluyoruz.

Ölçek büyüyünce ne oluyor?​

Otomasyon çoğu yerde bir hız tercihi gibi görünüyor. NIST'in kurumsal yama yönetimi rehberi ise onu bir zorunluluk olarak yazıyor.

Gerekçesi sayıda: varlıkların, yazılım kurulumlarının, zafiyetlerin ve yamaların çokluğu nedeniyle bir kuruluşun otomasyon olmadan yamalamaya yetişmesinin yolu yok.

Rehber ikinci bir durumu daha sayıyor: saldırganların etkin biçimde sömürdüğü ciddi bir zafiyeti kapatmak gibi acil hâllerde de otomasyon gerekiyor. Yerinde duran bir otomasyon, kuruluşa risk yanıtlarında çeviklik ve ölçeklenebilirlik kazandırıyor.

• Neden gerekli: Varlık ve yama sayısı elle takip edilemeyecek kadar çok.
  • Ne zaman kritik: Etkin sömürülen zafiyetin kapatılmasında.
  • Ne kazandırıyor: Çeviklik ve ölçeklenebilirlik.

Envanter neden elle tutulmuyor?​

Rehber, bir zamanlar varlıkların ve yazılımların büyük ölçüde durağan olduğu dönemde envanteri aylık ya da üç aylık taramalarla güncellemenin kabul edilebilir sayıldığını söylüyor. Ardından net bir hüküm veriyor: bu model artık kullanılmamalı.

Bugünkü karşılığı da yazılı: kullanımdaki bütün teknoloji ve ortamlarda envanteri sürekli güncel tutmak, otomasyon teknikleri ile araçlarının bir arada kullanılmasını gerektiriyor.

Gerçekçi hedef de tarif edilmiş: eksiksiz envanter idealse de ulaşılamayabilir; makul olan, yeni varlıkları sürekli keşfetmek ve bilgileri güncel tutmak için otomasyona dayanarak eksiksize yakın bir envanter sürdürmek.

Sürekli güncellenmeyen envanterlerin hızla eskidiğini ve giderek yanlış bilgi verdiğini de ekliyor.

Doğrulama ve izleme​

Otomasyonun ikinci durağı işin yapıldığının kanıtlanması. Rehbere göre bir yamanın kurulduğunu ve etkisini gösterdiğini doğrulamak mümkün, ancak ölçekte doğrulamaya ulaşmak genellikle otomatik yollar gerektiriyor.

Kurulum sonrası da bitmiyor: dağıtılan yamalar, hâlâ kurulu olduğunu teyit etmek için otomasyonla izlenebiliyor. Rehber örnek olarak yamanın bir kullanıcı ya da saldırgan tarafından kaldırılmadığının, yamasız sürümün yedekten geri yüklenmediğinin ve cihazın zafiyetli fabrika ayarlarına döndürülmediğinin doğrulanmasını sayıyor.

Yamanın kaynağı da denetim konusu: yamanın gerçekliği ve bütünlüğü, kurulumdan önce tercihen otomatik yollarla teyit edilmeli. Sürecin bütününü yazılım güncellemesi yazımızda aşama aşama anlatmıştık; otomasyon o aşamaların hangilerine girdiğini burada görüyoruz.

Bu doğrulama mantığının yedek tarafındaki karşılığını yedekleme yazımızda ele almıştık; oradaki soru da aynı: iş yapıldı mı, yoksa yapıldığı mı varsayılıyor?

Dağıtım tarafında ilkeler​

Yazılımın yayına alınması, otomasyonun en görünür alanı. Birleşik Krallık kamu hizmet el kitabı burada dört ilke sayıyor: az ve sık dağıtmak, kaliteli yazılım dağıtmak, denetlenebilir dağıtım yapmak ve mümkün olduğunda kesintisiz dağıtıma geçmek.

Kalite ilkesinin içi de doldurulmuş: dağıtımların ortamlar arasında tutarlı olması ve sorunları düzenli biçimde yakalamak için test sürecinin otomatikleştirilmesi isteniyor.

El kitabı hedefi tek cümlede özetliyor: dağıtım düşük riskli bir süreç olmalı; yeni sürüm üretime çıkarken çalışacağından emin olunmalı.

Püf nokta' Alıntı:
Otomasyon, işi hızlandırmadan önce tekrarlanabilir kılıyor; asıl kazanç orada.

Tek çıktı ve denetlenebilirlik​

El kitabının somut önerilerinden biri tek yapı çıktısı: geliştirme makinesinden teste, oradan üretime kadar her ortama aynı uygulama çıktısının dağıtılması.

Kazancı iki maddede sayılıyor: çıktının üretimdekiyle aynı biçimde test edildiğinden emin olunuyor ve dağıtımı temsil eden tek bir çıktı olduğu için süreç denetlenebilir, geri alması ve yükseltmesi kolay hâle geliyor.

Ortamlar tarafında da asgari sınır var: en azından yazılımın son sürümünü çalıştıran bir geliştirme ortamı ile canlı kullanıcıları barındıran bir üretim ortamı.

Zamanlanmış işlerin nasıl kurulduğunu cron job yazımızda adım adım anlatmıştık; burada anlatılan ilkeler o işlerin ne zaman güvenli sayılacağını belirliyor.

Sık Sorulan Sorular​

Otomasyon nedir?
Tarifi belli, yinelenen işin insan müdahalesi olmadan araçlar tarafından yürütülmesi; rehberlerde ölçek ve aciliyet gerekçesiyle zorunlu görülüyor.

Otomasyon neden gerekli?
Varlık, kurulum ve yama sayısı elle takip edilemeyecek kadar çok olduğu için ve acil zafiyet kapatmalarında hız kazandırdığı için.

Envanter neden otomatik tutulmalı?
Aylık ya da üç aylık tarama modeli terk edilmiş durumda; sürekli güncellik ancak otomasyon teknikleri ve araçlarıyla sağlanıyor.

Kesintisiz dağıtım ne demek?
Hizmet kesintisini en aza indiren ya da sınırlayan dağıtım; mesai saatleri içinde yapılabildiği için maliyeti de düşürüyor.

Tek çıktı ilkesi ne sağlıyor?
Her ortama aynı çıktının gitmesi testin geçerliliğini korur, dağıtımı denetlenebilir ve geri alınabilir kılar.

Özetle​

Otomasyon, yinelenen işi araca devretmek. Yama tarafında bunun gerekçesi sayıların büyüklüğü: envanteri güncel tutmak, kurulumu doğrulamak ve yamanın yerinde kaldığını izlemek elle yürütülemiyor. Dağıtım tarafında gerekçe tutarlılık: aynı çıktının her ortama gitmesi, testin otomatikleştirilmesi ve dağıtımın izlenebilir olması riski düşürüyor. İki tarafta da ortak nokta, işin sonucunun kanıtlanabilir olması.

Sizin ortamınızda hangi iş hâlâ elle yapılıyor ve son yapıldığında kim doğruladı?

Güncelleme: 4 Eylül 2026. NIST SP 800-40r4 ve GOV.UK Service Manual dağıtım rehberi kontrol edildi.

Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula

Ekli dosyalar

• banner_03.jpg
    banner_03.jpg
    6.3 KB · Görüntüleme: 1
Geri