- Tepki
- 17
Barındırma paketleri arasında gezinirken bir eşik vardır: paylaşımlı planların yanında "VPS" yazan, daha pahalı ve "kök erişimi" vaat eden bir sütun. Kutuda yazan şey bir makine, ama o makineyi kimse rafa koymuyor.
Aşağıda sanal sunucunun fiziksel makineden nasıl ayrıldığını, sanallaştırmanın hangi donanım desteğine yaslandığını, konuk sistemin kendi donanımını nasıl gördüğünü ve bu ayrımın barındırma tarafında ne anlama geldiğini KVM ve QEMU'nun kendi belgelerine dayanarak bulacaksınız.
Sanal makine tam olarak ne?
QEMU'nun sistem öykünmesi belgesi, sistem öykünmesinin bir konuk işletim sistemini çalıştırmak için makinenin sanal bir modelini sunduğunu söylüyor. Belge bu modelin neleri kapsadığını da sayıyor: işlemci, bellek ve öykünen aygıtlar.
Yani sanal sunucu, üzerinde işletim sistemi çalışan bir makine taklidi. Konuk sistem açısından ortada eksik bir şey yok; işlemci var, bellek var, aygıtlar var. Fark, bunların paylaşılan gerçek donanım üzerinde tanımlanmış olması.
Bu ayrımı ne sağlıyor?
KVM projesinin kendi tanıtım sayfası, KVM'i sanallaştırma uzantıları bulunan x86 donanımı üzerinde Linux için tam sanallaştırma çözümü olarak tanımlıyor. Sayfa bu uzantıları açıkça adlandırıyor: Intel VT veya AMD-V.
Aynı sayfa yapının iki parçadan oluştuğunu anlatıyor: çekirdek sanallaştırma altyapısını sağlayan yüklenebilir bir çekirdek modülü ve işlemciye özgü ikinci bir modül. Yani ayrım yazılımın uydurduğu bir sınır değil, işlemcinin desteklediği bir yetenek üzerine kuruluyor.
Konuk sistem kendi donanımını görüyor mu?
KVM sayfasının en açık cümlelerinden biri şu: her sanal makinenin ağ kartı, disk ve grafik bağdaştırıcısı gibi kendine ait sanallaştırılmış donanımı bulunuyor. Sayfa, KVM ile değiştirilmemiş Linux veya Windows kalıplarının çalıştırılabildiğini de belirtiyor.
Bunun pratik karşılığı, konuk sistemin özel bir sürüm olmak zorunda kalmaması. Kendi diskinizde ne çalıştırıyorsanız, sanal makinede de aynısını çalıştırabiliyorsunuz.
- Fiziksel katman: Sanallaştırma uzantısı olan gerçek işlemci ve bellek.
- Sanallaştırma katmanı: Çekirdek modülü ve işlemciye özgü modül.
- Konuk sistem: Kendi ağ kartını, diskini ve ekran bağdaştırıcısını gören işletim sistemi.
Hızlandırıcı ne demek?
QEMU'nun belgesi, sistem öykünmesinin bir dizi hipervizörü desteklediğini ve bunların "hızlandırıcı" olarak anıldığını söylüyor. Belgedeki listede KVM, Linux üzerinde çalışan hızlandırıcılardan biri olarak geçiyor.
Belge ayrıca donanım hızlandırması olmadan da çalışabilen bir üretici barındırıyor: birçok işlemciyi öykünebilen Tiny Code Generator. Aradaki fark performansta ortaya çıkıyor — biri donanımın yeteneğini kullanıyor, diğeri komutları çeviriyor.
Püf nokta' Alıntı:Bir sağlayıcı "sanallaştırma" diyorsa, hangi hızlandırıcıyla çalıştığı performansın da cevabıdır.
Paylaşımlı barındırmadan farkı nerede?
Paylaşımlı düzende siteler aynı işletim sistemi üzerinde, sunucu yazılımının ayırdığı alanlarda duruyor; bu ayrımı hosting ne demek yazımızda anlatmıştık. Sanal sunucuda ise ayrım bir katman aşağıda: her müşterinin kendi işletim sistemi var.
Bu, daha fazla denetim demek olduğu kadar daha fazla sorumluluk da demek. Güncellemeler, güvenlik duvarı ve yedek düzeni artık sizin işiniz. Yedeğin gerçekten geri dönüp dönmediğini sınamanın yolunu yedek sınama yazımızda ele almıştık.
Kaynak sınırları nereden geliyor?
Sanal makinenin gördüğü işlemci ve bellek, fiziksel makinenin kaynaklarından ayrılan paylar. Konuk sistem bu payı kendi donanımı gibi görüyor, ama alt katmanda aynı makineyi başka konuklar da paylaşıyor.
Barındırma tarafında bir hizmetin nereden başlayıp nerede bittiğini karşılaştırırken bu katman farkı işinize yarar; hosting, CDN ve SSL rotası yazımız parçaların nasıl birleştiğini toplu olarak gösteriyor.
Bu altyapı nereden geliyor?
KVM sayfası, projenin açık kaynaklı olduğunu ve çekirdek bileşeninin 2.6.20 sürümünden itibaren ana Linux ağacında yer aldığını yazıyor. Kullanıcı alanı bileşeni ise 1.3 sürümünden itibaren ana QEMU ağacında bulunuyor.
Sağlayıcıların "sanal sunucu" diye sattığı şeyin altında, çoğu durumda yıllardır çekirdeğin parçası olan bu bileşenler duruyor. Bunu bilmek, bir hizmeti değerlendirirken sorulacak soruyu da netleştiriyor: sanallaştırma hangi katmanda ve hangi hızlandırıcıyla yapılıyor?
Sık Sorulan Sorular
VPS nedir?
Fiziksel bir makine üzerinde tanımlanmış, kendi işletim sistemini çalıştıran sanal makine.
Sanal makine hangi donanımı görüyor?
KVM sayfasına göre her sanal makinenin ağ kartı, disk ve grafik bağdaştırıcısı gibi kendine ait sanallaştırılmış donanımı var.
Sanallaştırma için özel işlemci gerekiyor mu?
KVM tanımı, sanallaştırma uzantıları bulunan donanımı şart koşuyor ve bunları Intel VT ile AMD-V olarak adlandırıyor.
Konuk sistemin değiştirilmiş olması gerekiyor mu?
Gerekmiyor. Sayfa, değiştirilmemiş Linux veya Windows kalıplarının çalıştırılabildiğini söylüyor.
Paylaşımlı barındırmadan farkı ne?
Ayrımın katmanı değişiyor: paylaşımlıda işletim sistemi ortak, sanal sunucuda her konuğun kendi sistemi var.
Özetle
Sanal sunucu, işlemcinin sanallaştırma desteği üzerine kurulan ve konuk sisteme kendi donanımını gösteren bir makine modeli. QEMU'nun belgesi bu modelin işlemci, bellek ve aygıtlardan oluştuğunu, KVM'in sayfası ise ayrımın Intel VT veya AMD-V uzantılarına dayandığını söylüyor. Paylaşımlı barındırmadan farkı, ayrımın hangi katmanda kurulduğu ve bakımın kime kaldığı.
Sunucunuzun güncellemelerini ve yedeklerini kimin üstlendiğini net biliyor musunuz?
Güncelleme: 1 Eylül 2026. KVM projesinin tanıtım sayfası ile QEMU'nun sistem öykünmesi giriş belgesi kontrol edildi.
Dijital Dünyanıza Yön Veren Pusula